Příčinou propadu Blanky může být technologická nekázeň

Praha - Příčinou propadu tunelu Blanka, který nastal v noci na úterý v Praze 6, může být podle Dušana Havla z Českého báňského úřadu (ČBÚ) chyba v projektové dokumentaci nebo technologická nekázeň. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání rady hlavního města. Za třetí možnou příčinu označil Havel geologické důvody, vyšetřování se ale podle něj zaměřuje spíše na první dvě varianty. Vedení Prahy dnes projednalo zprávu Metrostavu o propadu, považuje ji však za nedostatečnou a s novou verzí se chce seznámit v úterý. Metropole má navíc podle primátora Pavla Béma analýzy, ze kterých vyplývá, že může po propadu Blanky vypovědět s Metrostavem smlouvu.

Báňský úřad podle Havla zajistil všechny možné důkazy a vyslýchá svědky. „Některé důkazy ale budou pohřbeny navždy,“ poznamenal. Podle něj byl poslední propad odlišný od dřívějších dvou ve Stromovce. Délku vyšetřování odhadl na dva měsíce. Vedení Prahy se dnes seznámilo se zprávou společnosti Metrostav o tom, co se v místě propadu dělo. Primátor Pavel Bém (ODS) ale zprávu označil za nedostatečnou a nařídil Metrostavu, aby dokument dopracoval. „Je nepřijatelné, abychom neznali elementární data. Rada nemůže nést zodpovědnost, když nemá dostatek informací,“ poznamenal. Znovu se pak materiálem bude rada zabývat v úterý.

Ondřej Kostohryz, geotechnik:

„Pokud se propadly tunely ve Stromovce, tak tam bylo nízké nadloží a byly tam nadvýlomy, které signalizovaly nějaké potíže. V tomto případě k tomu nedocházelo, takže nebyl důvod si myslet, že se to propadne.“

ČBÚ už má výpověď zasypaného bagristy

Těsně před nehodou byli v tunelu dva dělníci, jeden ale krátce před tím odešel. Druhého muže, bagristu, sesuv uvěznil na 6 hodin pod zemí. Proč zůstal na stavbě úplně sám a jestli to mělo na havárii podíl, zatím nikdo nechce říct. Výpověď bagristy bude jeden z důležitých důkazních prostředků. Český báňský úřad už tu výpověď má a pracuje s ní, takže nějaké hypotézy existují. Jedna z teorií k sesuvu hovoří například o tom, že firmy, které na stavbě pracovaly, podcenily geologický průzkum. Tunel totiž vede pod barokními hradbami, které stojí na propustné zemině a poslední přívalové deště mohly zem narušit.

Rozestavěný tunel Blanka se propadl v noci na úterý v zahradě budovy ministerstva kultury. Na místě vznikl kráter o rozměrech 20 krát 35 metrů. Kvůli propadu podali pražský primátor Pavel Bém i hlavní město trestní oznámení na neznámého pachatele. Další trestní oznámení chystá Sdružení Arnika.

Ražba prozatím zakázána

ČBÚ další ražbu úseku Brusnice zakázal až do té doby, dokud nebude vypracován nový geologický průzkum a přepracována dokumentace k této části stavby. Stavebníci pracují v ostatních částech tunelového komplexu Blanka, které už jsou proraženy. V nich je potřeba například vybudovat obezdívku, instalovat technologie a vzduchotechniku.

Tunel Blanka

Tunelový komplex Blanka, který se začal stavět v roce 2007, má být součástí severozápadní části městského okruhu. Stavební práce na tunelovém komplexu Blanka vyjdou Prahu na 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun.

Ražba tunelu Blanka
Zdroj: ČT24