Zneužití tísňové linky může přijít na 100 tisíc korun

Praha – Operátoři mají od 1. července novou páku proti zneužívání tísňových linek. Telefon můžou nechat zcela zablokovat. V loňském roce přijali v celé republice přes čtyři miliony hovorů, v sedmdesáti procentech se ale jednalo o zneužití tísňové linky. O prázdninách nejčastěji volají děti. Sedm z deseti hovorů je naprosto bezdůvodných. Teď se to už ale lidem může hodně prodražit, pokuta od Českého telekomunikačního úřadu je až 100 tisíc korun.

Operátoři musí všechny smyšlené události prověřit. Vyslechnou si ale i vulgární nadávky, opilecké blábolení nebo jen dlouhé ticho bez odezvy. „Je to komplikací při řešení mimořádných událostí, protože zlomyslná volání jsou opakovaná. Často i po dobu několika hodin,“ popsal své zkušenosti operátor tísňové linky Petr Janata.

Operátoři vidí na displeji i výrobní číslo telefonu

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„V případě, že bude někdo uskutečňovat zlomyslná volání na čísla tísňových linek, tak nebudeme váhat a budeme žádat operátory, aby tato telefonní čísla odpojovali,“ řekl ČT tiskový mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Radek Kislinger. Volajícího už nezachrání ani anonymní SIM karta. Operátoři totiž na displeji vidí i výrobní číslo telefonu.

Pokud se zneužívání opakuje, provozovatel telefonní sítě na žádost hasičů přístroj zablokuje. Novinku hasiči vítají. Zároveň upozorňují, že za zneužití může být považováno i opakované nechtěné vytáčení na linku 112.