John: Odstoupím, pokud VV neschválí koaliční smlouvu

Praha - Pokud členové Věcí veřejných v referendu rozhodnou, že se strana nemá podílet na koaliční vládě, dá její předseda Radek John k dispozici svou funkci. Věci veřejné by pak podporovaly vládní kroky dojednané v koaliční smlouvě, do vlády by ale nevstoupily. Řekl to v dnešním Profilu Studia 6. Současně John řekl, že by policejního prezidenta Oldřicha Martinů mohl ve funkci vystřídat ekonom. Podle Johna je třeba v resortu výrazně šetřit a v rámci celého ministerstva chce uspořit pět miliard korun.

Jak předseda strany uvedl, už včera se referenda zúčastnilo potřebných 10 procent. Podle interního miniprůzkumu to vypadá, že sedmdesát procent zúčastněných bude pro účast v koaliční vládě. „Záleží, zda to lidé stihnou i dnes ráno v práci, protože vyhlásit referendum na neděli, kdy jsou lidé na koupalištích, je nehoráznost,“ pousmál se John nad načasováním referenda a dodal, že je mu to líto, ale teď se dělá politika a nelze to jinak. Strana si prý nebude a hlavně ani nechce evidovat, kdo jak hlasoval. Věci veřejné dělaly průběžně ankety na jednotlivé kapitoly už během vyjednávání, takže neplánují další referenda kvůli každé drobnosti. Není tedy třeba ověřovat jednotlivé kapitoly samostatnými hlasováními, pokud bude tato smlouva odsouhlasena.

VV prosadily i civilního agenta provokatéra

Radek John ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Podle Johna se jim do koaliční smlouvy podařilo prosadit vše, co chtěli. Jedná se prý o nejpodrobnější koaliční smlouvu všech dob, takže by ji mělo potvrdit pouze toto jedno referendum. VV dosáhly například i ustanovení civilního agenta provokatéra. Od úterý tak bude mít každá osoba státní správy manuál, jak řešit situaci, pokud bude uplácena. Test spolehlivosti policie bude tak rozšířen i na úředníky a politiky. Očekávaná účast na referendu je přes tři tisíce.

Pokud by členové koaliční smlouvu přesto neodsouhlasili, pak by dal Radek John k dispozici svoji funkci. Vzhledem k tomu, že vedl vyjednávání a snažil se, jak to šlo, tak by to považoval za samozřejmost. Strana by ale i přes hypotetickou neúčast vládu určitě podporovala. Bylo totiž vyjednáno tolik pozitivních věcí pro tuto zemi, že by bylo škoda reformní vládu nepodporovat, dodává.

John hledá pět miliard ve střevech ministerstva vnitra

Ohledně změny na postu policejného prezidenta se John vyjadřoval zdrženlivě. Měsíc zkoumá analýzy a podle svých slov „jde do střev ministerstva vnitra“, aby tam našel potřebných pět miliard. Rád by viděl ještě analýzy od těch pracovníků, co jsou ještě ve funkci. A pokud se potvrdí jeho současné závěry, pak by na nejvyšší policejní post skutečně musel přijít ekonom. Dřív než v srpnu ale rozhodnutí dělat nebude. Jak John dodává, bývaly časy, kdy měl nový ministr sto dní hájení, což ovšem v dnešní době nelze, tak si říká alespoň o měsíc.

Reformy budou muset přijít i v oblasti veřejné správy. John vidí jejich podstatu v tom, aby se neohrozila práce policie, ale naopak zkvalitnila. Úsporu je třeba hledat v kancelářích, protože potřebujeme lidi na ulici a v akci, uzavírá zřejmě budoucí místopředseda vlády.