Vyšetřování nehody ústeckého CityElefantu se protáhne

Ústí nad Labem - Vyšetřování tragické havárie osobního vlaku v Ústí nad Labem se zřejmě protáhne až do konce prázdnin. Inspektoři už sice minulý týden havarovanou jednotku typu CityElefant prohlédli, ale řadu komponentů si odvezla na odbornou expertizu policie. Kvůli dovoleným některých specialistů je však dokončí až v srpnu. Případná technická závada je zřejmě jedinou věcí, která by zbavila odpovědnosti strojvedoucího. Drážní inspekce chtěla znát příčinu už dnes.

„Soupravu jsme si společně s policisty prohlédli 8. července a vymontovali některé komponenty, z nichž většinu si odvezla policie. Elektronické věci by mohly být prozkoumány do 20. července, vzduchotechnika ale bude nejspíš až během srpna,“ uvedl náměstek šéfa Drážní inspekce Jan Kučera. Základní brzdový systém ve vlacích je pneumatický a elektronika se zkoumá kvůli případnému poškození řídícího systému.

Podle prvních závěrů vyšetřování strojvedoucí přehlédl signál na návěstidle, který mu oznamoval, že bude přejíždět na druhou kolej, a místo nařízené 50 vlétl na výhybku v rychlosti 117 kilometrů za hodinu. Vlak okamžitě vykolejil, smetl závory i trolejové sloupy. Jedenáct lidí bylo zraněno, strojvedoucí zemřel na místě. Podle vyšetřovatelů až do konce soupravu ovládal a normálně mačkal i tlačítko bdělosti, zřejmě tedy o nebezpečí vůbec nevěděl.