Reportéři ČT: Být vykradačem aut v Praze je „bezpečné“ zaměstnání

Praha – Přes pět tisíc vloupání do aut už eviduje pražská policie v Praze a pouze v patnácti případech dopadla pachatele. Vykrádač aut je tak v metropoli výnosné podnikání nesoucí téměř nulové riziko. Již spoustu let se proto diskutuje, co by se mělo změnit, abychom se aspoň trochu přiblížili civilizované vládě zákona. Podle poradce generálního ředitele firmy Sherlog Jana Rumla by policie mohla dělat daleko více.

Objasněnost trestných činů je tak v České republice nebývale malá

Vloupání do aut jsou v České republice na denním pořádku. Obětí vykradačů aut se stal i dramaturg pořadu Reportéři ČT Marek Wollner a určitě nebyl sám. Vloupání do vozidel totiž bylo podle mluvčího Policie ČR Tomáše Hulana od ledna letošního roku do konce dubna oznámeno už 5 358x, z čehož policisté do současné doby vyřešili 212 případů. Krádeží součástek z motorových vozidel bylo 1 229, těchto případů vyřešili policisté zatím patnáct. Objasněnost trestných činů je tak v České republice nebývale malá a všude v okolní Evropě je daleko větší.

Vykradači aut (zdroj: ČT24)

Vykradači aut páchají svou trestnou činnost většinou v noci a současným hitem jsou navigace, autorádia a v poslední době především světlomety, takzvaně xenony, a nebo mlhovky z těchto vozidel. „Je to celkem specifický díl a jedná se o organizované skupiny, které jsou napojeny zejména na opravny těch vozů. Zatímco třeba u navigací, které se také často stávají předmětem krádeží, jsou to individuální jednotlivci,“ říká předseda OS SOVA Zbyněk Veselý. Vzhledem k poptávce je však větší pravděpodobnost sehnat novější zboží.

Kradené díly aut a příslušenství jsou součástí alternativního, šedého, trhu. Jelikož je po těchto dílech poptávka, vzniká tak i hojná nabídka. Zboží je pak nabízeno bazarům, zastavárnám, vrakovištím nebo je nabízeno na internetu. „Zejména z hlediska různých pokoutních opravářů a obchodníků s ojetými vozy, kteří jaksi v malém a pokoutně spravují ty věci a dávají znova do oběhu,“ konstatuje Veselý. 

Není v silách policie monitorovat situaci nonstop

Místní oddělení policie Košíře, jehož městská část je velice frekventovaná zlodějská trasa, má ve svém okrsku hlášeno přes dvě stě krádeží od začátku roku. „Přijde mi, že zloději si můžou počínat úplně neohroženě, protože zkrátka nemají žádnou překážku. A hlavně je tady nulová kontrola policie,“ míní dramaturg pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Police se ale brání, že není v jejich silách monitorovat své území dvacet čtyři hodin denně. „My pracujeme s možnými variantami. Snažíme se vyloučit neúspěch tím, že si tipujeme možné časy, možné dny,“ vysvětluje vedoucí MO Police ČR Košíře František Vrátný.

Pouhá evidence nestačí

Svědci většinou nemají odvahu pachatele zadržet, protože to jsou zřejmě lidé, kteří se moc nerozpakují použít násilí. Policie si však v těchto případech vystačí s pouhou evidencí. „Vůbec se nenamáhá šetřením, pátráním, odhalováním,“ konstatuje Wollner. Tresty za tyto přestupky také nejsou nikterak velké, protože zločiny jsou sice evidované, avšak chybí důkazy a není tak možné přestupky dávat do souvislostí. Přitom by se podle Jana Rumla dalo při dobré systémové práci a analýze informačních zdrojů udělat daleko více.