Tůma došéfoval v ČNB, teď povede kandidátku TOP 09

Praha - Bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma se zřejmě stane lídrem kandidátky TOP 09 v pražských komunálních volbách. Mluvčí TOP 09 Jan Jakob Tůmovu kandidaturu nepopřel a dodal, že krajský pražský výbor o nominaci sice zatím nehlasoval, ale půjde podle něj jen o procesní potvrzení. Tůma vedl ČNB přes deset let, v červnu na funkci guvernéra rezignoval. V případě úspěchu TOP 09 v hlavním městě by se mohl stát jeho novým primátorem.

Na Tůmovu kandidaturu upozornil server ParlamentníListy.cz. S bývalým guvernérem údajně vyjednávali předseda strany Karel Schwarzenberg a druhý z lídrů, staronový ministr financí Miroslav Kalousek. Podle serveru ParlamentníListy je Tůma nyní na zahraniční dovolené. Předseda strany Karel Schwarzenberg Tůmovu kandidaturu nepotvrdil, ale ani ji nepopřel.

Pražský primátor Pavel Bém:

Pro mě je to úplně nová zpráva, znám Zdeňka Tůmu velice dobře…, byl by to obrovsky silný kandidát. Pražská ODS má jasně definované lídry, já tady vidím minimálně dva možné budoucí primátory. Neobávám se, že bychom neměli z čeho vybírat, ale bude to tvrdý souboj.

Tůma byl guvernérem od prosince 2000. V únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.