Na leteckou černou listinu přibyly dvě společnosti

Brusel – Na evropskou černou listinu leteckých dopravců přibyly se začátkem druhého pololetí dvě nové společnosti. Letiště v zemích Evropské unie nesmějí přijímat lety surinamského dopravce Blue Wings a také většinu letadel íránské firmy Iran Air. S listiny byla naopak vymazána gabonská společnost Afrijet. Černou listinu musí dát na požádání k nahlédnutí každý prodejce letenek působící v zemích EU.

V případě Iran Air je v zemích EU zakázáno odbavování strojů typu Airbus A-320, Boeing 727 a Boeing 747. Tyto starší stroje jsou podle unijního Výboru pro leteckou bezpečnost v příliš špatném stavu.

Surinamská Blue Wings přibyla na černou listinu po sérii nehod jejích letadel. Při kontrolách na palubě strojů společnosti se navíc ukázala řada vážných nedostatků.

Velká část leteckých společností uvedených na seznamu sídlí v Africe, zejména v Angole a Kongu. Další aerolinky jsou z Indonésie, Filipín nebo Kazachstánu. Částečný zákaz letů do Evropské unie platí také pro ukrajinskou společnost Ukrainian Mediterranean Airlines, výjimku má pouze jeden její stroj typu MD-83.

Černá listina vznikla poté, co v roce 2004 havarovalo na cestě do Francie letadlo egyptské společnosti Flash Air. Nehodu nepřežilo 148 francouzských turistů, kteří se vraceli z dovolené. „V případě, že si klient zakoupí letenku u prodejce na území EU a letecký přepravce je přiřazen na tuto černou listinu, je prodejce letenky či cestovní kancelář povinna nabídnout cestujícímu možnost vrácení peněz nebo přesměrování zdarma na jiný let,“ upozornil Tomio Okamura z Asoiace českých cestovních kanceláří a agentur.