Soud zpřísnil tresty pro rumunský gang kapsářů

Praha – Před Městským soudem v Praze stanul sedmičlenný gang rumunských kapsářů, kteří měli okrádat turisty hlavně v okolí Pražského hradu. Soud jim dnes zvýšil tresty, které v březnu udělil obvodní soud, nově mají jít kapsáři do vězení na dva až šest let, všichni navíc byli vyhoštěni z Česka a musí částečně uhradit škodu 180 tisíc korun, kterou měli svým jednáním způsobit. Rozsudek je pravomocný a lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu. Někteří obhájci po vynesení rozsudku uvedli, že o dovolání uvažují, protože prý prvoinstanční soud učinil procesní chyby v celé kauze.

Sedmičlenná skupina se specializovala hlavně na okrádání turistů z Asie. Brala jim prý především platební karty, na nichž měli cizinci často napsaný i PIN. Policie gang zadržela předloni v srpnu. Podobný případ je v Česku ojedinělý. Nestává se totiž často, že by se policistům podařilo odhalit takto velkou organizovanou skupinu kapsářů a najít dost důkazů pro odsouzení.

Podle mluvčí městského soudu Martiny Lhotákové dal dnes soud za pravdu státnímu zástupci, podle kterého byly uložené tresty nepřiměřeně nízké. Všem proto tresty zvýšil, jednomu obžalovanému dokonce o tři roky. „Je to dostačující trest, i když postihy takovýchto organizovaných skupin v rámci kapesních krádeží mohly být vyšší,“ podotkl po dnešním verdiktu státní zástupce Luboš Pětník.  

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Podle spisu pocházejí všichni z jednoho rumunského města. Zodpovídali se z trestných činů krádeže, neoprávněného užívání cizí věci a někteří také čelili obvinění z ublížení na zdraví. Jeden z kapsářů totiž podle obžaloby okradl cestujícího v metru ve stanici Můstek a přitom se strhla bitka, kterou jeden z okradených odnesl zlomeninou lokte. 

Gang prý používal běžnou metodu - některý z členů odvedl pozornost a ostatní pak v klidu vytahovali z tašek peníze, platební karty, doklady i telefony. Jako důkaz měl státní zástupce výpovědi policistů, kamerové záznamy nebo odposlechy telefonů. „Tam se musí prokázat zejména dělba práce. Musí říct ten měl hlídat, druhý měl krást. To je vždycky problémová otázka,“ uvedl už dříve advokát jednoho z Rumunů.

Advokát prý varoval další členy, ti pak utekli

Kapsáři už také byli propuštěni z vazby na svobodu, ve vazební věznici totiž strávili maximální možnou dobu dva roky. Obhájci požadovali, aby odvolací soud odpustil jejich klientům zbytek trestů. Dva členové gangu také mají v Česku přítelkyně a děti, přesto jednomu z nich soud potvrdil vyhoštění. Nesplňuje totiž všechny podmínky pro to, aby mohl v republice zůstat. Mezi nimi je i ta, že musí mít zajištěnou práci.

Společně se členy kapsářského gangu byl obviněn i jeden z advokátů obviněných. Prý před zatýkáním varoval další členy skupiny, kteří utekli. Jeho případ byl vyloučen k samostatnému projednávání. Za varovaní svých klientů mu Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněný trest, rozsudek zatím není pravomocný.