Hradecký kraj chce zlepšit cestování autobusy

Hradec Králové - V Královéhradeckém kraji plánují vylepšit cestování autobusy. S financováním nových vylepšení jim mají pomoci dotace z takzvaných švýcarských fondů. Za zhruba 35 milionů korun by se měly pořídit nové přístřešky na zastávkách, nové točny pro autobusy a také desítky informačních tabulí. Žádost o dotaci přes 30 milionů korun dnes schválili krajští radní. Přes pět milionů korun by dal kraj ze svého rozpočtu. Česká republika by měla v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce v následujících letech od Švýcarska získat asi dvě miliardy korun. Program je určen na podporu snížení hospodářských a sociálních rozdílů v rámci rozšířené EU.

„Pokud bude projekt schválen, bude ho kraj realizovat v letech 2012 až 2013,“ řekl radní pro dopravu Josef Ješina. Tři přístřešky a úprava točny by se měly například pořídit v Červeném Kostelci na Náchodsku. Vylepšené zastávky budou i v Novém Bydžově.

Nejvýraznější změnou ve veřejné dopravě v kraji bylo červnové zavedení takzvaného integrovaného systému dopravy pro celý region. Přibylo díky tomu autobusových spojů, jednotlivé spoje na sebe také lépe navazují. Krajem lze rovněž cestovat na jednu jízdenku vlakem i autobusem. Letos kraj veřejnou autobusovou dopravu dotuje 263 miliony korun.

S pomocí peněz ze Švýcarska by například Pardubice chtěly vybudovat nový autobusový terminál před železničním nádražím. Náklady by měly dosáhnout asi 90 milionů korun, až 85 procent by měla pokrýt subvence švýcarských fondů. Dotaci od Švýcarů chce i Karlovarský kraj, a to na pořízení autobusů na zemní plyn a na výstavbu plnicích stanic.