Za pobodání tří lidí na zastávce dostal muž osm let

Brno - Krajský soud v Brně dnes poslal na osm let do vězení třiasedmdesátiletého Jiřího Miškecha, který podle obžaloby loni v říjnu na autobusové zastávce ve Střelicích na Brněnsku pobodal tři lidi. Jeden z nich následkům bodných zranění podlehl. Podle mínění soudu jednal muž v silném rozrušení a ve strachu o svůj život, proto mu uložil relativně nízký trest. Kromě nepodmíněného trestu za ublížení na zdraví s následkem smrti musí Jiří Miškech také zaplatit dohromady téměř milionové odškodné poškozeným a pozůstalým.

Napadení se odehrálo loni 4. října večer, kdy na autobusové zastávce stála devítičlenná skupinka. Vracela se z víkendového pobytu na chatě, kde oslavovala. Většina byla proto pod vlivem alkoholu. Na zastávku pak dorazil Miškech. Šel vyprovodit švagrovou na autobus. Při čekání vznikl mezi ním a skupinkou spor. Důchodce se nejprve ohradil vůči hlasitému chování ženy, která s ním seděla na lavičce.

Manželka zemřelého Vladimíra Fialková:

„Jsem šťastná, že už to skončilo. Pro mě to byl ustavičný horor a jsem ráda, že už je to pryč… Manžela mi to nevrátí.“

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Vznikla potyčka, do níž se vložil její přítel. Seniora chytil pod krkem a přitlačil ke zdi. Miškech měl strach o svůj život, nemohl popadnout dech a dusil se. V kapse kalhot nahmatal nůž a soka bodl. Obdobně, tedy „v silném rozrušení a ve strachu o život“ pak pobodal i dalšího muže, jenž zraněnému přispěchal na pomoc. Tento druhý zraněný zemřel. Pobodal i jeho manželku.

Miškech událost označil sám za tragédii a dodal, že ho vše velmi mrzí. Zásadně ale trvá na tom, že se pouze v rozrušení bránil. Soudkyně Hana Zoubková v odůvodnění rozsudku uvedla, že Miškech jistě nejednal v úmyslu někoho zabít. Připustila, že společnost byla pod vlivem alkoholu, hlučela a při střetu se důchodce skutečně dusil a jeho obavy o život byly oprávněné. Nicméně přesto si byl vědom důsledků svého jednání. Výška trestu se příliš nezamlouvá Miškechovu obhájci Milanu Staňkovi. Po prostudování rozsudku a jednání s klientem zváží podání odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Dům podezřelého z vraždy ve Střelicích
Zdroj: ČT24