Počet českých vojáků v Afghánistánu během dvou let neklesne

Praha – Počet českých vojáků angažovaných v afghánských misích se během příštích dvou let nebude snižovat. Oznámil to nový ministr obrany Alexander Vondra po jednání s generálním štábem armády. Dodal, že z kraje podzimu prý předloží vládě a sněmovně plán mise na roky 2011 až 2013. Vondra zároveň odmítl předložit návrh vlády Jana Fischera na letošní posílení českého kontingentu v Afghánistánu o 55 vojáků.

Důvodem setrvání současného počtu jednotek v Afghánistánu jsou podle Vondry mezinárodní závazky. „Budeme dále komunikovat se Severoatlantickou aliancí, ale snížení rozhodně v nejbližším horizontu jednoho, dvou let neočekávám, protože úkolem nás i všech členských států aliance je určitě tam tu práci dokončit,“ řekl Vondra.

Požadavek Fischerova kabinetu navýšit ještě letos zahraniční kontingent o další jednotky nenašel podporu ve staré sněmovně. Od schvalování návrhu podle Vondry uplynula poměrně dlouhá doba a armáda potřebuje plánovat s určitým výhledem. Připomněl také, že se nedávno změnilo velení mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu. Začátkem července ho oficiálně převzal americký generál David Petraeus. Předtím byl odvolán jeho předchůdce generál Stanley McChrystal kvůli pohrdavým výrokům o některých amerických vládních činitelích v rozhovoru pro tisk. Podle Vondry proto nyní bude důležité hovořit o českém příspěvku v Afghánistánu s Petraeusem i s vedením NATO.