STEM: Lidé ocenili odchod lídrů po neúspěšných volbách

Praha – Většina obyvatel České republiky podle červnového průzkumu agentury STEM ocenila osobní odpovědnost, kterou během zveřejnění výsledků květnových parlamentních voleb vyvodilo hned několik lídrů politických stran a odstoupilo z předsednických pozic. Jejich kroky považovali lidé za správné a opodstatněné. V průběhu sčítání hlasů osobně rezignovali na předsednické křeslo Jiří Paroubek (ČSSD), Ondřej Liška (SZ), Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Miloš Zeman (SPOZ).

ČSSD pod vedením Paroubka volby sice vyhrála, ale nikoliv s výrazným náskokem, který očekávala, a odstoupila tedy do role opozice. Rozhodnutí Paroubka rezignovat označilo v průzkumu STEM za správné 71 procent lidí. Stejný krok tehdejšího šéfa KDU-ČSL Svobody schválilo 67 procent, předsedy zelených Lišky 55 procent a Zemana 53 procent lidí.

S odstoupením Paroubka souhlasilo 52 procent voličů ČSSD. Současně si ale podle STEM skoro polovina voličů ČSSD myslí, že sociální demokracie odchodem svého vůdce ztratí. V populaci jako celku ovšem panuje jednoznačný názor - sociální demokracii to podle mínění většiny Čechů posílí. Podle STEM se k tomuto názoru kloní skoro tři čtvrtiny lidí starších 18 let.

Mezi voliči KDU-ČSL převažuje souhlas s odstoupením Svobody v poměru 2:1, naopak voliči zelených a zemanovců s rezignací Lišky a Zemana většinou nesouhlasí - opět zhruba v poměru 2:1. Průzkum STEM se konal ve dnech 17. až 25. června. Bylo při něm dotázáno 1 559 lidí starších 18 let.