Asi deset lidí přijde o titul z plzeňských práv, děkan končí

Plzeň - Odhadem asi deset lidí zřejmě nakonec přijde o titul z plzeňských práv. U nich má Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) skutečně silnou argumentační pozici a důkazy. Nejvíce z nich jsou absolventi magisterského studia, oznámil to dnes expert na správní právo František Korbel, jenž má proces odebírání titulů na starost a připravuje podklady pro rektora ZČU. Vše má být vyřešeno do půlky srpna. Do stejného termínu nejpozději opustí Jiří Pospíšil křeslo děkana kvůli svému jmenování do pozice ministra spravedlnosti.

„ZČU je v závěrečné fázi řešení odebírání titulů neoprávněným absolventům,“ uvedl Korbel. Škola zahájila celkem 69 správních řízení, z toho 41 s absolventy magisterského studia, sedm v případě bakalářského studia, devět s držiteli titulu Ph.D. a 12 s absolventy rigorózního řízení, jež obdrželi titul JUDr.

Podle Korbela se dotyční nyní mohou vyjadřovat a předkládat důkazy, což někteří dělají. „My ty věci vyhodnocujeme. Zhruba do poloviny srpna to bude vyřešeno. V případech, kdy došlo k flagrantnímu porušení zákona a dokážeme absolventům prokázat špatnou víru, přikročíme k odebrání vysokoškolského diplomu. V ostatních případech dojde k zastavení správního řízení,“ vysvětlil. Flagrantních případů je podle něj řádově deset.

Fakulta ani ZČU žádná konkrétní jména adeptů na odebrání titulu neuvedla. Server Aktuálně.cz ale zveřejnil několik jmen, u nichž se podle něj škola už rozhodla titul odebrat. Chce ho prý vzít podnikateli Janu Harangozzovi, jenž figuroval v kauze konkurzních podvodů soudce Jiřího Berky, dále bývalé policejní vyšetřovatelce Monice Kocourkové, exnáměstkovi policejního prezidenta Janu Brázdovi, současnému šéfovi odboru hospodářské kriminální policie v Ústí nad Labem Petru Martínkovi.

Naopak o titul prý podle serveru zřejmě nepřijdou starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), europoslankyně za ODS Andrea Češková, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, konzul na Ukrajině Ladislav Hradil nebo elitní policista Petr Bernátek, jenž působil v týmu obhájců bývalého vicepremiéra obviněného z korupce Jiřího Čunka.

Plzeňská práva přijdou do měsíce o děkana

Jiří Pospíšil:

„Fakultu neopouštím, opouštím post děkana… Budu mít symbolický úvazek na katedře správního práva a rád bych byl nápomocný i novému děkanovi, pokud bude mít zájem.“

Jiří Pospíšil, pod jehož vedením dochází po skandálech k přeměně fakulty, opustí děkanské křeslo nejpozději do 15. srpna. Nového děkana by pak měl akademický senát zvolit v září, do té doby se funkce ujme první statutární proděkan fakulty Karel Eliáš. 

„Profesor Eliáš souhlasil s tím, že bude kandidovat a já myslím, že je to ta nejlepší možnost pro budoucnosti naší fakulty,“ řekl proděkan pro studijní záležitosti Petr Bezouška. Pospíšil, jenž se funkce vzdává kvůli nástupu do funkce ministra spravedlnosti, by rád ve škole i nadále částečně působil. „Preferoval bych přímo konec července,“ uvedl Pospíšil k termínu odchodu z čela fakulty. Na její adresu řekl, že reformní úsilí bylo úspěšné. Nyní jsou podle něj na fakultě prakticky vyloučeny možnosti, že by na ní někdo studoval nestandardně.

Pospíšil byl pověřen vedením práv loni v září, v listopadu byl zvolen děkanem. Už tehdy avizoval, že na škole nezůstane po celé funkční období, ale řekl, že setrvá po dobu reforem. Za svého následníka na děkanském postu by rád viděl současného proděkana fakulty a uznávaného právního experta Karla Eliáše. Volba nového děkana podle Pospíšilova vyjádření pro ČT ukáže, jak je škola již personálně v pořádku.

Komisař za Stranu zelených František Korbel
Zdroj: ČT24