Lodě plují z Vídně do Bratislavy z nového terminálu

Vídeň - Nový terminál se dnes otevřel pro lodě z Vídně do Bratislavy. Moderní prosklená stavba vyrostla u Dunajského kanálu. S restaurací, kavárnou a obchodními prostorami tak nahradila provizorní přístaviště. Rychlé lodní spojení po Dunaji mezi rakouskou a slovenskou metropolí funguje už pět let. Dosud tento Twin City Liner přepravil přes půl milionu lidí. Terminál leží v centru města u vídeňského náměstí Schwedenplatz, kde je stejnojmenná stanice trasy metra U1 a U2. Nový terminál, od něhož lodě do Bratislavy odplouvají a zase se k němu vracejí, bude sloužit i výletním lodím.

Na prosklené budově je obrovský červený nápis Bratislava, vedle pak bíle Wien, tedy Vídeň. Prosklená budova vyšla na sedm milionů eur (přes 178 milionů Kč). Měří 126 metrů a osm metrů vyčnívá nad Dunajský kanál. V třípodlažním objektu kromě restaurace a kavárny cestující najdou i obchody a informační centrum Bratislavy.

Vídeňský lodní terminál (zdroj: ČT24)

Plavba katamaránem z Vídně do slovenského hlavního města trvá hodinu a čtvrt, nazpátek proti proudu pak o 15 minut déle. V létě vyplouvá z rakouské metropole Twin City Liner od neděle do středy za den čtyřikrát, od čtvrtka do soboty pak pětkrát. Lodní lístek stojí od 17 eur (asi 430 Kč). Zpáteční jízdenka vyjde až na 60 eur (zhruba 1530 Kč). Lístky se dají pořídit i přes internet.