Jičín bude mít nové koupaliště, vede k němu poničená silnice

Jičín – Docela rozbitá je silnice v centru Jičína. Radnice se nyní snaží přemluvit stavební firmu, jejíž nákladní auta cestu poničila při stavbě koupaliště, aby vozovku na vlastní náklady opravila. Firma je skutečně ochotna zaplatit velkou část rekonstrukce Bolzanovy ulice, ale zadarmo oprava nebude ani pro město – bude muset dříve proplatit faktury za stavbu koupaliště.

Stavba koupaliště byla jednou z největších investic sedmnáctitisícového Jičína. Stála 200 milionů korun – a k tomu stála „zdraví“ Bolzanovu ulici, po které ke stavbě přijížděla nákladní auta s materiálem.

Za opravu Jičín zaplatí jen část nákladů, několik stovek tisíc přidá podle vedení města stavební společnost. Nepůjde o generální opravu, silnice dostane jen nový povrch za necelý milion korun. „Tato část ulice není připravena k celkové rekonstrukci, tomu musí předcházet poměrně složitá projekční příprava,“ uvedl místostarosta Ladislav Brykner.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Stavební firma Geosan, která koupaliště staví, ale zaplacení opravy silnice podmiňuje včasnějším placením faktur za stavbu koupaliště. „Pokud nám poskytnou dřívější platbu, tak úplně stejně to máme nastaveno se svými dodavateli – poskytnou nám skonto,“ zdůvodnil výrobní ředitel společnosti Jiří Šalda.

Radnice souhlasí a devadesátidenní dobu splatnosti faktury na 40 milionů skutečně výrazně zkrátí. „Prostředky máme volně k dispozici a na účtech nám prakticky nic nevydělávají,“ shrnul starosta Martin Puše.

Kolik přesně za rekonstrukci silnice zaplatí město a jak velkou částí přispěje stavební firma, určí až dodatek smlouvy, který chtějí obě strany podepsat do dvou týdnů. Oprava poničené silnice zřejmě začne až po dokončení stavby. Na den otevřených dveří v dokončovaném areálu se tak 27. srpna budou Jičínští dostávat přes díry a polámanou vozovku pravděpodobně déle.