Jízda veteránů Retro Prague začíná u Rudolfina

Praha - Středem světa českých milovníků historických automobilů je až do neděle akce Retro Prague 2010. Desítky veteránů se sjely už v pátek večer u Valdštejnského paláce, kde Retro Prague již pojedenácté začala. Dnes se vozy vypraví na tzv. jízdu pravidelnosti do jižních Čech, v neděli se do metropole opět vrátí. Posádky budou muset prokázat svůj odhad, protože v jízdě pravidelnosti vítězí ten, kdo se nejpřesněji drží stanovené rychlosti.

„Letos zejména kvůli zjednodušení a odstranění 'přísných předpisů a regulací' tuto jízdu pořádáme jako 'volnou soutěž'. Ale to neznamená, že se účastníci a diváci nemají na co těšit,“ uvedli pořadatelé z Veteran Car Štangl.

Veteránská rallye začne na Palachově náměstí, odkud její trasa povede do Tábora a Hluboké nad Vltavou. V neděli se vozy vydají kolem jihočeských rybníků přes Jemniště a Jílové zpět do Prahy, kam vozy dorazí během odpoledne.

Po odjezdu soutěžících si diváci budou moci na pražském Palachově náměstí prohlédnout historické autobusy, proběhne také setkání britských vozů Mini.

Historické vozy budou k vidění dnes od 9 do 10 hodin u pražského Rufolfina a večer od 17 do 20 hodin před Parkhotelem v Hluboké nad Vltavou. Na zámku Jemniště bude možné auta obdivovat v neděli od 13 do 14 hodin, na Sibiřském náměstí v Praze pak od 15 do 20 hodin.

Retro Prague
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK