Strakova akademie otvírá zahradu

Praha – Lidé budou mít ode dneška každý víkend možnost podívat se do míst, kde čeští premiéři vítají zahraniční návštěvy. Strakova akademie otevírá zájemcům svou zahradu, prohlížet si ji budou od desíti do pěti hodin odpoledne; vstup je z Komárkova nábřeží. Hned v neděli ale bude zahrada mimořádně zavřena, a to kvůli natáčení diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Strakova akademie nese jméno císařského rady Jana Petra hraběte Straky, který v roce 1710 odkázal svůj majetek ke zřízení akademie pro nemajetné syny české šlechty. Jeho závěť se ale naplnila až po více než 150 letech. Studentská kolej byla dostavěna v roce 1896.

Zahrada navržená zahradním architektem Františkem Thomayerem původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Byla v ní běžecká dráha, tenisové kurty, krytý ring a volejbalové hřiště. Sportovní náčiní bylo odstraněno kvůli rozhodnutí využívat budovu akademie po roce 1945 k vládním účelům.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Příležitost prohlédnout si Strakovu akademii má veřejnost několikrát do roka. Zahrada bývá otevřena častěji, ale i ona patří mezi místa málo známá. Posedět v ní mohou lidé až do konce října, od příštího víkendu navíc Úřad vlády zpřístupní i zahradu dalšího objektu - Benešovy vily v Sezimově Ústí.