Kožní lékaři: Při výběru opalovacího krému buďte obezřetní

Praha - V době letních měsíců kožní lékaři opět varují před rizikem rakoviny kůže. Jediné bezpečné slunění je podle nich žádné slunění. Doporučují proto velikou obezřetnost při výběru opalovacího krému. Pro slunění by měli lidé používat krémy s ochranným faktorem minimálně 15 a hlavně otestovaný. Pro lidi, kteří trpí alergickými reakcemi, je dobré se poohlédnout v lékárnách po krémech s fyzikálním ochranným faktorem.

„Teoreticky by měli být samozřejmě kontrolovány všechny, ale víme z praxe, že ty, které jsou dražší, a tedy i kvalitnější, jsou většinou k dispozici jenom v lékárnách,“ uvedla dermatoložka Jana Hercogová.

Většina lidí však dává při koupi krému přednost obchodním řetězcům nebo drogériím. Asi nejzásadnějším důvodem, proč lidé nekupují opalovací krémy v lékárnách, je jejich cena. U 200 mililitrového balení s ochranným faktorem 25 se pohybuje kolem 500 korun.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Lékárník může doporučit krém „na míru“

Lékárník přitom může každému konkrétně doporučit speciální krém přímo pro něj podle typu kůže i místa, kam se chystá. Kdo si chce koupit levnější přípravek třeba v drogérii, měl by podle dermatologů rozhodně dbát alespoň na základní pravidla: „Jednak bychom měli hledat takzvaný faktor spf, to je ten ochranný faktor. Číslo by mělo být minimálně 15 nebo 30, podle toho, o jakého člověka se jedná, a za další bychom tam měli hledat i to, jestli se jedná i o ochranu před UVA zářením,“ zdůraznila Hercogová.

„V lékárnách jsou dostupné krémy, které mají fyzikální ochranný faktor,“ připomněl viceprezident České lékařské komory Michal Hojný. Takové krémy jsou výhodné i pro pacienty, kteří jsou náchylní na alergické projevy. Velmi důležitá je i doba trvanlivosti. Lidé by rozhodně neměli používat prošlé přípravky a ani ty, kterými se mazali předchozí letní sezónu. Kromě snížení účinku totiž hrozí i to, že se do nich dostali bakterie.