Může být Brožová ombudsmankou? Strhla se právnická přestřelka

Brno – Kandidatura předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové do funkce obmudsmana vyvolává spory mezi odbornou veřejností. Soudce Nejvyššího soudu Pavel Vrcha totiž dnes zveřejnil prohlášení, podle kterého do procesu volby nevhodně zasáhly články dvou pracovníků Ústavního soudu - generálního sekretáře Tomáše Langáška a asistenta předsedy soudu Jana Komárka. Vrcha tvrdí, že do debaty vůbec neměli vstupovat, protože se Ústavní soud teoreticky může v budoucnu sporem zabývat. Langášek s výtkami nesouhlasí.

Část právnické obce už před volbou upozorňovala, že je funkce soudce ze zákona neslučitelná s funkcí obmudsmana. Brožové by nepomohlo ani to, kdyby se funkce předsedkyně Nejvyššího soudu vzdala, i tak by totiž přestala být soudkyní až po třech měsících. Langášek i Komárek se proto přiklonili k názoru, že Brožová nebyla způsobilou kandidátkou. Volitelnost Brožové zpochybňoval také třeba její protikandidát John Bok nebo předsedkyně senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD). Oponenti naopak tvrdili, že takový výklad zákona odporuje právu na přístup k veřejným funkcím. 

Vrcha v tiskovém prohlášení kritizuje Langáškovy a Komárkovy příspěvky v Lidových novinách a na expertním blogu Jiné právo. „Prostě mi přijde nepatřičné, aby od zaměstnanců, či dokonce funkcionářů Ústavního soudu před konáním volby ombudsmana přicházely podobné vzkazy, i kdyby snad jimi publikovaná interpretace inkriminované právní úpravy byla správná,“ uvedl Vrcha. Langášek se hájí tím, že mu nešlo jmenovitě o kandidaturu Brožové, ale o obecný problém kandidatury soudce na post ombudsmana. „Vyjadřoval jsem se k tomu jako právník, nikoliv za Ústavní soud,“ uvedl Langášek a zdůraznil, že nevyužil oficiální informační kanály Ústavního soudu. 

Langášek se jako generální sekretář přímo nepodílí na rozhodování soudu. Komárek jako asistent připravuje podklady pro rozhodnutí. Kdyby se ústavní soudci někdy skutečně zabývali případem kandidatury Brožové na ombudsmanku, mohly by se Komárkovy publikované názory stát důvodem pro jeho vyloučení z rozhodovací procedury. Na nálezu by tak pracoval jiný asistent. 

Senát na ombudsmana nominoval Brožovou a Annu Šabatovou, kandidáty prezidenta Václava Klause byli Bok a bývalá poslankyně Eva Dundáčková (ODS). Nejvíce hlasů dostaly Šabatová s Dundáčkovou, ke zvolení to však nestačilo. Nové kandidáty bude Senát schvalovat 25. srpna.

Tomáš Langášek
Zdroj: ČT24