Vstup do Krkonoš opět omezen - kvůli sběračům borůvek

Špindlerův Mlýn - Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od úterý 20. července omezí kvůli nájezdům sběračů borůvek vstup do některých oblastí parku. Omezení se bude týkat 15 procent národního parku a bude platit do 15. října. Správa KRNAP omezení vstupu zdůvodňuje tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Letos borůvek bude ale velmi málo, úrodu totiž poškodila velká vedra.

„Vydané nařízení v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Omezení vstupu se bude od úterý týkat například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle či pramene Labe. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce www.krnap.cz. O omezení informují také informační tabule přímo v terénu.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Správa KRNAP omezení připravuje již podesáté, podle Drahného si tuzemští sběrači na opatření zvykli a respektují ho. „Největší problémy působí zahraniční sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice,“ uvedl Drahný. Fyzickým osobám, kteří nařízení správy poruší, hrozí pokuta až 10 000 korun. Mezi sběrači jsou nejčastěji Poláci - případný postih v Česku je totiž značně nižší, než v Polsku, kde dopadení sběrači míří rovnou před soud.