ABL chce po Sobotkovi omluvu, jinak se obrátí na soud

Praha – Společnost ABL se ohradila proti výrokům šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky, který kritizoval personální propojení mezi ministerstvy a lidmi z této firmy. V těchto souvislostech také zmínil nebezpečí korupce a střetu zájmů. ABL obvinění odmítá a chce po Sobotkovi omluvu, jinak se kvůli zásahu do dobré pověsti obrátí na soud. Sobotka takový nátlak odmítá. Premiéra dnes opět vyzval, aby zasáhl a eliminoval rizika možného střetu zájmů na ministerstvech a aby vládní strany nevyužívaly firmu ABL k nátlaku na opozici. Dodal, že ČSSD bude v této kritice pokračovat.

Podle ABL by měl Sobotka uvedená tvrzení podložit důkazy. „V opačném případě nezbude naší společnosti nic jiného než se odstranění zásahu do své dobré pověsti domáhat prostřednictvím žaloby,“ uvedl předseda představenstva ABL Martin Refka v otevřeném dopise Sobotkovi. Firma už dříve uvedla, že lidé, kteří v ní v minulosti působili a nyní zastávají vedoucí místa ve veřejné správě, nejsou v žádném vztahu ke společnosti ABL. Z tohoto důvodu nejde o žádné personální propojení ministerstev se společností ABL, zdůraznil Refka.

„Jako opoziční strana považujeme za svou povinnost jasně upozorňovat na případná korupční rizika a možné střety privátních a veřejných zájmů, ke kterým může dojít v důsledku prorůstání soukromých firem do státní správy,“ uvedl šéf ČSSD. Podotkl také, že na stejná rizika upozorňují občané, nevládní organizace a média. O propojení politické strany VV a firmy ABL podle Sobotky svědčí i fakt, že na kritiku aktivit ministrů za VV na ministerstvech ze strany ČSSD nereagovala politická strana, jak by bylo v demokratické politické soutěži obvyklé, ale firma ABL.

Lidé dříve spojení s ABL:

  • ministr školství Josef Dobeš
  • Dobešův náměstek Kryštof Hajna
  • ministr dopravy Vít Bárta
  • Bártův ekonomický náměstek Martin Sýkora
  • Johnův náměstek Miroslav Zahálka

ČSSD se nelíbí uplatnění bývalých představitelů ABL ve vládě. „My jsme i po volbách upozorňovali na to, že přímé uplatnění některých představitelů této soukromé firmy ABL v ministerských pozicích může znamenat reálný střet zájmů a možné konflikty mezi zájmem veřejným a zájmem soukromým,“ uvedl už dříve Sobotka a zároveň vyzval premiéra Petra Nečase, aby zasáhl.