Příjemné letní počasí potrvá podle meteorologů až do 20. srpna

Praha – V příštích 30 dnech si většinou užijeme teplých dní, kdy bude rtuť teploměru stoupat až ke 30 stupňům Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Jedinou výjimkou bude tento víkend, kdy bude přes naše území přecházet výrazná studená fronta, ochladí se na 20 stupňů a přiženou se i silné bouřky s kroupami. Celkově by však mělo být příštích 30 dní srážkově průměrných a teplotně nadprůměrných.

„Období vysokých teplot, které vyvrcholí v Čechách ve čtvrtek a na Moravě a ve Slezsku v pátek, bude ukončeno výraznou studenou frontou,“ uvedl ústav. Zatímco do pátku předpovídají meteorologové tropické teploty kolem 33 stupňů, nadcházející víkend přinese ochlazení až o deset stupňů.

V pátek také zasáhnou Českou republiku intenzivní bouřky s kroupami a přívalovými dešti. Déšť pak meteorologové předpovídají až do konce července. V noci se může ochladit na pouhých deset stupňů Celsia, a naplní se tak zřejmě pranostika na 26.července, která říká Svatá Anna, chladna zrána.

Rozhovor s meteorologem Pavlem Karasem (zdroj: ČT24)

Prvních deset srpnových dní by už ale mělo být polojasných, přeháňky a bouřky se vyskytnou je místy. Přes den se mohou lidé těšit na letních 23 až 29 stupňů Celsia, v noci bude mezi 16 a deseti stupni.

Na druhou srpnovou dekádu pak předpovídají meteorologové polojasno s občasnými přeháňkami a bouřkami. Teplé počasí s maximy kolem 28 stupňů by však mělo vydržet až do 20.srpna.