V Liberci vydávali řidičák na motorku pouze za objetí parkoviště

Liberec - Zkušební komisaři libereckého magistrátu jsou podezřelí z toho, že porušovali zákon při zkouškách v autoškole. K vydání řidičského průkazu na motorku stačilo, když žák objel pouze parkoviště. Závěrečné jízdní zkoušky však natočil učitel jedné autoškoly a případ teď šetří magistrát. Upozornila na to Mladá fronta Dnes. Podle učitele liberecké autoškoly Lukáše Kobery je to v Liberci běžná a nebezpečná praxe.

Záběr kamery zachycuje motorkáře, který pomalu krouží po parkovišti v Liberci. Jednou, dvakrát, třikrát objede kolečko. A za pár minut má hotový řidičský průkaz na motorku. Komisař zatím kouří nebo píše esemesku.

V dalším případu komisař vysvětluje žákovi cestu a pak za ním jede v autě. Sám žák přitom na silnici ještě nesmí a nakonec opět zase kroužení po parkovišti na jednu cigaretu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Pokud ta zkouška probíhá na parkovišti, tak ten komisař pustí do provozu člověka, o kterém si vůbec nemůže být jistý, jestli splňuje alespoň ty nejzákladnější požadavky,“ řekl Lukáš Kobera, který záběry tajně natočil.

Magistrát považuje obvinění za vážné, ale zatím neprokázané. „Případem se samozřejmě budeme zabývat a v případě, že se věci prokáží, přijmeme příslušná opatření,“ uvedl vedoucí odbor dopravy libereckého magistrátu Pavel Rychetský. Podle magistrátu si zatím nikdo jiný nestěžoval.

Znepokojené je i ministerstvo dopravy, kde už záběry ze skryté kamery také viděli. „I na základě důkazů, které jsem ministerstvu poskytl, by měly být vyvozeny důsledky pro ty zkušební komisaře,“ doplnil Kobera.

Podle zákona by zkouška měla trvat třicet minut. S žadatelem má na motorce sedět komisař po celou dobu jízdy, která začíná na parkovišti nebo cvičišti a končí v provozu na silnici.

Ministerstvo dopravy pošle na liberecký magistrát s největší pravděpodobností kontrolu a pokud se pochybení zkušebních komisařů potvrdí, tak v krajním případě mohou přijít i o licenci.