Potvrzeno: Tůma povede kandidátku TOP 09 v Praze

Praha – Pražský krajský výbor TOP 09 jednomyslně odsouhlasil za lídra v podzimních komunálních volbách v Praze bývalého guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu. Tůma se tak pro stranu pokusí v metropoli získat post primátora.

Tůma ve funkci guvernéra působil od prosince 2000, funkce se vzdal k letošnímu 30. červnu. Mandát mu měl vypršet v únoru 2011, nechtěl ale končit ve stejnou dobu jako většina členů bankovní rady. Jeho nominaci minulý týden oznámil předseda strany Karel Schwarzenberg. „Myslím, že Praze nabízíme to nejlepší, co lze nabídnout v České republice,“ řekl.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek také oznámil, že s Tůmou počítá do svého ekonomického týmu. Slibuje si od něj pomoc při ekonomických reformách. Vstup Tůmy do pražské politiky vyvolal překvapení. Konkurenti z dalších politických stran ho označili za silného kandidáta, připomenuli ale, že nemá zkušenosti s vedením města.

TOP 09 v nedávných volbách do Poslanecké sněmovny uštědřila ODS v Praze porážku. Pokud svůj úspěch zopakuje, lídr její kandidátky se stane žhavým kandidátem na funkci pražského primátora. Tůmovými protikandidáty budou za Věci veřejné bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová, za sociální demokraty zastupitel z Prahy 2 Jiří Dienstbier mladší. Zelení a SNK ED budou ve volbách postupovat společně, jméno lídra ale ještě neoznámili. Komunisté nominovali poslankyni Martu Semelovou.

Kdo Tůmu vyzve z dosud vládnoucí ODS, není zatím jasné, strana svého lídra ještě nezveřejnila. Vedení pražských občanských demokratů údajně uvažuje i o možnosti, že do čela kandidátky do zastupitelstva hlavního města postaví nestranickou osobnost. Kandidátem na primátora prý může být také někdo z už vybraných stranických lídrů nebo jiný politik ODS. Zaznívají i hlasy, aby žádný lídr ustanoven nebyl. Rozhodující slovo bude mít na počátku srpna regionální rada.

Praha
Zdroj: ČT24