Policie vyšetřuje Johna kvůli smlouvám s VZP a Lesy ČR

Praha - Společnost Centrální registr dlužníků (CERD) zastoupená Jiřím Jehličkou podala trestní oznámení na ministra vnitra a předsedy strany Věci veřejné Radka Johna. Policie by se podle CERD měla zabývat tím, zda nebyl spáchán trestný čin při uzavírání zakázek mezi společnostmi Ora Print, kterou John řadu let zastupoval, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a státním podnikem Lesy ČR. Zakázky byly údajně předražené. Zabývat by se měli policisté i tím, zda se představitelé společnosti Ora Print nedopustili korupce a nevýhodné smlouvy neuzavřeli za úplatu.

Společnost Ora Print je spojována s údajně netransparentní téměř čtyřmilionovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro Lesy ČR. Ora Print také pro VZP řadu let vydávala časopis, podle auditu byla však zakázka značně předražená. Obě smlouvy podle serveru Aktuálně.cz podepsal John, který ve firmě od začátku roku 2002 až do loňského června působil jako předseda představenstva. Johna a VV v souvislosti s touto věcí už před volbami kritizovala ČSSD. John kritiku a obvinění z tunelování veřejného majetku odmítá.

Podle CERD, který podal trestní oznámení „na základě podnětu občanů“, by se mělo prověřit, zda činností statutárních orgánů VZP a Lesy ČR nebyl spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Neboť statutární orgán VZP a Lesy ČR má zákonnou povinnost být řádným hospodářem a v případě, že byly uzavřeny prokazatelně nevýhodné smlouvy, které byly v neprospěch VZP a Lesů ČR na vrub subjektu Ora Print nadhodnoceny, a nejedná se tedy o cenu obvyklou, vznikla zákonem daná škoda vyšší než nikoliv malá,“ stojí v trestním oznámení.

„Dělá se to kontroverzní tím, že se řekne “vydána kuchařka za milion„ a neřekne se, že při tom byl natočen desetidílný televizní seriál “Cooking show„. Tím ta cena je úplně jiná, je tam spousta zkreslení.“

„A časopis VZP - neřekne se, že v té ceně bylo zabalení a odeslání do schránek milionům pojištěnců. Bylo to celkem 70 milionů doručení do poštovních schránek, čili kdyby se s tím pracovalo korektně, nevznikaly by tyto nesmysly. Vysvětluji to osm let, tak jsem rád, že to teď dovysvětlíme.“

Johnův časopis za 111 milionů se teď vydává za 45

Ora Print v letech 2002-2010 inkasovala od VZP celkem 700 milionů korun. Server uvedl, že firma původně ročně dostávala za tři vydání časopisu 111 milionů korun. Už audit v roce 2005 ale ukázal, že dosavadní zakázka pro firmu Ora Print byla předražená. V reakci na to se v roce 2005 vedení Ora Print dohodlo s VZP na úpravě ceny z původních 111 milionů ročně na 87 milionů za rok. Podle expertů se však náklady daly stlačit pod 50 milionů. Agentura Young & Rubicam jej má v následujících třech letech vydávat za méně než 45 milionů korun ročně, uvedl již dříve týdeník Ekonom.

Kromě zakázky na časopis pro VZP již v minulosti budila pochybnosti i téměř čtyřmilionová zakázka na výrobu zvěřinové kuchařky, kterou Ora Print dostala od Lesů ČR. Podle České televize bylo možné tuto zakázku pořídit za 220 tisíc korun. John se však od zakázky distancoval s tím, že na projektu nedělal, ale „pouze“ podepsal smlouvu.

Jehlička se bojí ovlivňování ze strany vnitra

CERD v trestním oznámení žádá, aby se jím nezabývalo místně příslušné oddělení policie kvůli možné podjatosti. „Neboť na základě posledních událostí by se mohlo zdát, že část MVČR (ministerstva vnitra) je ovládána neprůhledným vedením, kdy řada osob má nejasný mandát a minulost napojenou na bývalou Státní bezpečnost. V této věci by mohlo dojít ze strany MVČR k zásahu do vyšetřování, neboť jak VZP, tak Lesy ČR spadají do přímého vlivu některých odpovědných osob v rámci krajské místní příslušnosti. Může tak dojít k politickému nátlaku či vydírání nebo manipulaci s důkazy,“ stojí v dokumentu podepsaném Jehličkou.