Z Bartáka náměstek nebude, John stojí za Morozem

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) se rozhodl, nejmenuje bývalého ministra obrany Martina Bartáka (za ODS) svým náměstkem pro mezinárodní vztahy. Johnův poradce Jiří Reichl oznámil v tiskovém prohlášení, že ministr pozici úplně zruší v souvislosti s úspornými opatřeními. John v minulosti Bartáka kritizoval kvůli jeho aktivitám v armádě. Ministr naopak stojí o to, aby byl jeho náměstkem Michal Moroz. Toho čeká bezpečnostní prověrka na stupeň tajné, která má rozptýlit pochybnosti, jež Morozův příchod do úřadu provázejí. Do funkce ho podle Johna navrhl jeden z členů vedení TOP 09, jeho jméno ale neprošlo stranickou schvalovací procedurou.

Pokud jde o personální změny na postech náměstků, největší pozornost je momentálně upřena na ministerstvo vnitra. Jak Barták, tak Moroz jsou totiž některými opozičními politiky a médii hodnoceni jako kontroverzní kandidáti.

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc řekl, že Barták byl v posledních letech jako náměstek na ministerstvu obrany i jako ministr obrany u většiny výběrových řízení tohoto úřadu, která byla provázena podezřeními z korupce. Mladá fronta Dnes (MfD) připomněla, že Bartáka zmínili manažeři rakouské firmy Steyer, když hovořili o údajně podivném nákupu transportérů Pandur pro českou armádu.

Johnovo vnitro (zdroj: ČT24)

Barták nařčení odmítl, jako svého náměstka si ho ale zřejmě nepřál John, který ho v minulosti kritizoval. Dnes ministr oznámil, že ho náměstkem neustanoví a pozici náměstka pro mezinárodní vztahy zruší. Státu tak prý v době úspor ušetří několik milionů korun ročně.

Co konkrétně bude Moroz dělat, John neuvedl

Ani Morozův příchod na ministerstvo se neobešel bez negativních reakcí. Podle kritiků by tento majitel bezpečnostní agentury, který podle médií také figuruje v agentuře na vymáhání dluhů, mohl představovat bezpečnostní riziko. Moroz to odmítá. Řekl, že ve chvíli, kdy přijal nabídku být náměstkem, okamžitě rezignoval na všechny exekutivní funkce ve firmách i v občanských sdruženích, v nichž působí.

Na vnitru bude mít Moroz na starosti strategie a programový management, neměl by mít vliv na výběrová řízení. Co konkrétně ale bude dělat, ministr John neuvedl.

Nečas: John za Moroze ponese osobní odpovědnost

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes uvedl, že John se zavázal k tomu, že za Moroze ponese osobní odpovědnost. Náměstek také podstoupí prověrku na stupeň tajné. Takto hluboká prověrka podle Nečase ukáže, zda může funkci zastávat. Premiér také řekl, že se vyjasnilo, kdo Moroze do vysoké pozice nominoval. Nebyla to TOP 09, Moroze nominoval John, uvedl. Koaliční strany VV a TOP 09 totiž donedávna vedly spor o to, kdo vlastně Moroze do funkce vyslal. Vnitro uvádělo, že TOP 09, což ovšem strana popřela. John pak sdělil, že Moroz nebude na ministerstvu vnitra reprezentovat žádnou politickou stranu.

Michal Moroz
Zdroj: ČT24