Úřady prověřují podezřelé liberecké řidičáky na motorku

Liberec - Liberecký magistrát a ministerstvo dopravy prověřují zkušební komisaře, kteří tam dohlíželi na jízdy uchazečů o řidičský průkaz na motocykl. Komisaři jsou podezřelí z toho, že porušovali zákon při zkouškách v autoškole. K vydání řidičského průkazu na motorku stačilo, když žák pouze objel parkoviště. Majitel liberecké autoškoly Lukáš Kobera tajně natočil videozáznam, ze kterého vyplývá, že jsou zkoušky zcela nedostatečné, a řidičský průkaz tak mohou získat i lidé, kteří motocykl neovládají.

Na nahrávkách, které zveřejnil majitel liberecké autoškoly, je patrné, že někteří „motorkáři“ dostali řidičský průkaz poté, co se pár minut projížděli po parkovišti. Komisař přitom stál u auta a jízdu pozoroval. „Tím zkouška skončila. Do provozu na silnici nejeli,“ doplnil Kobera. Minulý pátek se podle něj konala zkouška tak, že žadatel o řidičský průkaz jel sám na motocyklu Libercem a komisař za ním v autě. Kobera natočil při podivných zkouškách hned tři komisaře libereckého magistrátu.

„Já můžu za svojí autoškolu říci, že za ty čtyři roky, kdy provádím tuto činnost, neproběhly zkoušky na motocykl nikdy podle zákona,“ uvedl majitel libercké autoškoly Lukáš Kobera.

Rozhovor s Lukášem Koberou a Josefem Pokorným (zdroj: ČT24)

Při závěrečných zkouškách mají komisaři zjistit, kdo může dostat řidičské oprávnění a kdo by ohrožoval okolí. Podle zákona by zkouška měla trvat třicet minut. S žadatelem má na motorce sedět komisař po celou dobu jízdy, která začíná na parkovišti nebo cvičišti a končí v provozu na silnici. Třeba v sousedním Jablonci se takto závěrečné zkoušky skutečně dělají. Podle Kobery liberecký magistrát kontrolu zkušebních komisařů, zda-li provádějí zkoušku na motocykl správně, nikdy neprovedl.

„Musíme prozkoumat videa. Záznamy, které jsem viděl, jsou chabé. Není na nich poznat, zda se skutečně jedná o zkoušky, zda je to celá zkouška. Chci slyšet, co k tomu říkají komisaři. Snažím se zjistit, kde je pravda,“ komentoval záznamy vedoucí odboru dopravy magistrátu Pavel Rychetský. „Ty kontroly probíhají. Chceme, aby byly co nejúčinnější, aby procesně vše dopadlo správně,“ uvedl ředitel odboru provozu silničních vozidel z ministerstva dopravy Josef Pokorný. „Pokud se potvrdí informace ze zveřejněných záběrů, taky aby byl postih adekvátní. Může to mít dopady na změnu systému kontroly,“ řekl Pokorný.

Magistrát může komisaře potrestat domluvou až výpovědí. Ministerstvo dopravy, které se do Liberce chystá na inspekci, jim může odebrat licenci. Některé liberecké autoškoly jsou pobouřené a na kolegu Koberu naštvané. Jejich majitelé většinou odmítli hovořit. „Takové věci se mají řešit jinak. Takhle se to mezi rozumnými lidmi nedělá,“ poznamenal jeden z nich. Jiný majitel komisaře magistrátu chválil, sám by na motocykl s člověkem, kterého nezná, také nesedl. I další zástupci autoškol komisaře omlouvají.

Jen v první polovině letošního roku havarovalo v Libereckém kraji 53 motocyklů, před rokem jich bylo 49. Dva motocyklisté zaplatili havárii životem, dalších šest bylo těžce zraněno a 36 jich vyvázlo s lehkým zraněním. Za celý loňský rok bylo v kraji nahlášeno 106 nehod, při kterých zemřeli dva motorkáři.