Chyby Motejlova úřadu se neprokázaly, případ uzavřen

Brno - Nezákonné hospodaření v kanceláři ombudsmana v době, kdy tuto instituci vedl nedávno zesnulý Otakar Motejl, se neprokázalo. Vyplývá to z dnešního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Případem se zabývala policie, byl ale odložen. Mluvčí NSZ Renata Malinová konstatovala, že úřad ve věci nebude činit další opatření, považuje ji za uzavřenou.

Otázkou, zda byl případ odložen v souladu se zákonem, se v uplynulých dnech zabývalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Odložení kauzy s tím, že se žádné nesrovnalosti neprokázaly, potvrdilo. V tomto duchu také informovalo NSZ. Především server Aktuálně.cz nedávno uvedl, že několikaměsíční policejní vyšetřování odstartovalo anonymní udání, a to poté, co Motejl loni zjara pronesl svá kritická slova na adresu některých členů údajné justiční mafie.

Server také citoval některé brněnské kriminalisty, kteří uvedli, že vyšetřování případu provázely zákulisní tlaky. Policisté byli údajně od počátku přesvědčeni o tom, že se kancelář pod Motejlovým vedením žádné zpronevěry či finančních machinací nedopustila. Opakovaně chtěli případ ukončit, ale žalobci trvali na dalším vyšetřování. Když například kriminalisté případ poprvé odložili, brněnské státní zastupitelství jejich verdikt zrušilo a nařídilo, aby ve své práci dál pokračovali.