Dobeš se bude radit s řediteli škol o státních maturitách

Praha - Nový ministr školství Josef Dobeš se dnes bude radit s řediteli gymnázií, jak dál se státními maturitami. Sám zatím nemá jasno, jestli se přikloní k variantě odstartovat maturity na jaře příštího roku, nebo je znovu odložit. Jasné slovo chce říct do 11. srpna tak, aby školáci nastupující v září do maturitních ročníků už první den věděli, co je na konci čeká.

Nový ministr školství nemá k maturitám vyhraněný postoj. Před nedávnem, když ještě ani nebyl ministrem, v České televizi mluvil o dvou horkých bramborách, které na šéfa rezortu školství čekají. Jako první chtěl sestavit rozpočet a poté připravit podklady vládě do konce prázdnin tak, aby vláda rozhodla, jak to bude se státními maturitami od 1. 9. 2011.

Do té doby se chce radit s experty. Dnes s Asociací ředitelů gymnázií, potom také s ředitelem centra pro přípravu maturit Cermat a dalšími odborníky. Proti maturitám se v minulosti postavil premiér Petr Nečas a také někteří studenti, kteří na demonstracích upozorňovali na jejich nepřipravenost. Ať už bude finální rozhodnutí vlády jakékoliv, 91 tisíc maturantů čeká v říjnu generální zkouška.

Ke státním maturitám se budou vyjadřovat ředitelé škol (zdroj: ČT24)

Pokud by nakonec vláda rozhodla znovu projekt odložit, muselo by ministerstvo vracet peníze z unie, které dostalo na jeho přípravu. Ta vyšla za posledních deset let na víc než 340 milionů korun.