Letoví dispečeři ve Francii ukončují stávku

Paříž - Francouzští letoví dispečeři mají právě teď končit se stávkou. Protestovali proti zavedení jednotného systému řízení provozu nad západní Evropou. Včerejším zastavením práce ale dost ochromili létání nad Evropou, cestující čekalo několikahodinové čekání na letištích. Stávka zasáhla i české lety. Celkem se jich zpozdilo deset zhruba o 4 až 5 hodin.

Dlouhé čekání na letišti ještě před začátkem anebo nečekaně až v úplném závěru dovolené - to je obrázek včerejška v Praze i ostatních evropských metropolích, o který se postarali stávkující dispečeři ve Francii. Bouří se proti projektu jednotného evropského nebe. Zatímco Evropská unie věří, že plán uvolní vzdušný prostor a sníží spotřebu paliva, zaměstnanci francouzských letišť se bojí propouštění.

Vznik systému, na kterém se už před dvěma lety dohodly Švýcarsko, Německo, Francie a země Beneluxu, uspíšil letošní výbuch islandské sopky, který zcela ochromil leteckou dopravu nad starým kontinentem. Stávkující dispečeři rozčílili i některé cestující, přestože jich nakonec bylo méně, než se čekalo.

Ve Francii končí stávka (zdroj: ČT24)

V Česku měly paradoxně největší problémy linky se Španělskem. Tamní letoví dispečeři sice stávku oficiálně nevyhlásili, mnoho z nich ale nepřišlo do práce kvůli nemoci.