V Praze si policisté s parkováním starosti nedělají

Praha - Česká televize zjistila, že pražští policisté často parkují za značkou zákaz zastavení, svůj vůz nechají i za zákazem vjezdu a odstavené policejní auto někdy zasahuje i do přechodu pro chodce. Česká televize jich zaznamenala jen za hodinu natáčení skoro dvacet na jednom místě v Praze 4, kde si řada policistů zákazu zastavení ani nevšimla. Policisté často pokutují stovky řidičů třeba v ulici Děkanská vinice u stanice metra Pražského povstání. Podle záběrů ČT tam muži ve stejnokroji na ulici odtahy čile nařizují.

Běžného občana přijde odtah minimálně na 1 450 korun. Jenže zákon a následné městské nařízení o odtazích platí jen pro někoho.

Policejní auto, které stojí vedle tzv. žluté čáry, od přechodu není vzdáleno ani tři metry. O pár metrů vedle jsou policejní auta řazena za značkou zákaz zastavení, jiní policisté si zase vybrali místo na chodníku a na zastávce za zákazem vjezdu zase zůstávají civilní policejní vozy a pak jedno označené dokonce zákazem projede. Řada policistů si tak zákazu zastavení ani nevšimla. Přitom výjimku ze zákazu by policie mohla mít jen v případě zapnutých majáků. Jak uvádí policista, když nechají puštěné majáky, tak se jim potom vybije baterka a musel by pro ně přijet odtah.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

„Pravidelně zajíždíme do této oblasti. Provádíme monitoring parkování,“ uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Špatně parkující policisty ale nikdy neviděli.

Oficiálně policie tvrdí, že tam jejich lidé jezdí na obědy, zákon ale porušovat nesmí. Pokud by to udělali, hrozí jim kázeňské řízení. Podle policejní mluvčí parkování v ulici kontrolují a zaměřují se i na své kolegy a zatím nezjistili ze strany policie ještě žádné přestupkové jednání v těchto místech. Po natáčení ČT policejní mluvčí slibuje: „Dáme si pozor, podobné parkování už se nebude opakovat.“