Špatně zaparkovaná auta často brání v průjezdu hasičům

Praha - Na pražském Jižním městě se natáčel televizní spot v rámci projektu Ochrana obyvatel, který má řidiče přimět k tomu, aby na sídlištích parkovali uvážlivě. Špatně zaparkovaná auta totiž často brání v průjezdu záchranářům, hasičům a policistům. „Ve městech řidiči často nerespektují povinnost zanechat aspoň tři metry v jednom jízdním pruhu, aby byla zachována průjezdnost,“ říká vrchní komisař Jan Barchánek. Spoty v několika různých verzích odvysílá Česká televize. Diváci je na obrazovkách uvidí od září do poloviny prosince.

„Například v roce 2006 se jednalo o požár bytu, kdy pyrotechnik si doma konstruoval různé výbušniny a při jednom z jeho pokusů mu explodovaly. Požár se rychle rozvíjel. A kvůli špatně zaparkovaným autům jsme přijeli později na místo,“ varuje Tomáš Horský, velitel stanice HS 4.

Jde o lidské životy

„Jakmile jde o lidské životy, tak to je samozřejmě problém největší. My se to obecně snažíme řešit na Praze 11. Zavádíme obytné zóny, děláme jasná dopravní značení, aby řidiči věděli, kde mohou parkovat,“ říká starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)