Za propad tunelu Blanka mohou asi spodní vody

Praha - Za červencový propad tunelu Blanka u ministerstva kultury v Praze 6 pravděpodobně mohou spodní vody. Naznačují to první výsledky průzkumných vrtů, které si nechali udělat vyšetřovatelé. Už 13. července narazila sonda pod závalem na vodu. Ta byla hluboká deset centimetrů. Informaci přinesl server iDnes. Teď se musí zjistit, jestli jde o vodu dešťovou, z kanalizace nebo vodovodu. Rozbory by měly být hotové zhruba do dvou týdnů.

Tunel Blanka se propadl v noci v úterý 6. července zhruba padesát minut po půlnoci. Pod závalem zůstal zasypán bagrista, který v tunelu pracoval. Vyprostit se ho podařilo až po šesti hodinách; naštěstí neměl žádná zranění a zotavoval se doma.

Technické týmy Metrostavu - stavitele Blanky - dospěly už dříve ke třem možným příčinám, proč se tunel, už poněkolikáté, propadl. Kromě vody přichází v úvahu ještě lidský faktor a také chyba v projektové dokumentaci.

K propadu půdy nedošlo v případě stavby Blanky poprvé. Již 20. května 2008 se v lesoparku Stromovka propadla země, vzniklý kráter měřil 10 metrů. K dalšímu propadu došlo 12. října, tentokrát šlo o jámu 16 metrů hlubokou a 25 metrů širokou. V souvislosti s propady došlo k podání tří trestních oznámení (dvě ze strany hnutí Arnika, jedno ze strany primátora Pavla Béma) pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Metrostav, který stavební práce provádí, musel následně zaplatit 200tisícovou pokutu udělenou báňským úřadem za to, že firma nedodržuje preventivní opatření.