Pospíšil chce posílit nezávislost státních zástupců, mohli by být jmenováni prezidentem

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce posílit nezávislost státních zástupců. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Řešením by podle něj mohlo být jejich jmenování prezidentem na návrh vlády. V jiné variantě by se do celého procesu mohl zapojit i Parlament. Ministerstvo teď připravuje srovnávací studii, která má představit různé varianty postavení státních zástupců. V současné době je jmenuje ministr spravedlnosti, nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda. Ministr také řekl, že o případném odvolání současné nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké rozhodne vláda až poté, co získá ve sněmovně důvěru - tedy po 10. srpnu. Pospíšil už dříve naznačil, že by Veseckou rád vyměnil. Věc teď konzultuje s premiérem Nečasem.

„Oba modely jsou možné, osobně se přikláním na kombinaci navrhuje vláda – jmenuje prezident republiky. Ale je možné též do toho vtáhnout zákonodárný sbor,“ řekl v Otázkách Pospíšil. „Je to jen špička ledovce, je potřeba se zabývat i tím, jaké garance a jaké způsoby budou zvoleny pro jmenování podřízených vedoucích státních zástupců. Tím myslím od okresních až po vrchní státní zástupce,“ komentovala to prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Benešová: Státní zástupci by měli dostat signál, že se mohou pustit i do korupčních kauz

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové by měl premiér zaručit, že státní zástupci budou nezávislí. Jejich úřady by podle ní měly dostat například finanční nezávislost. S Pospíšilovým návrhem na změnu postavení státních zastupitelů souhlasí, jde ale prý pouze o jeden z potřebných kroků. Důležitější podle ní je, aby státní zástupci dostali jasný signál, že můžou pustit i do korupčních kauz. Zaručit by se za to měl sám premiér. "On je vůdce vlastně celé té vlády a skutečně na něm záleží jak to bude vážně míněno, a jestli tedy se to bude dodržovat a to heslo Padni komu padni nebude jenom na papíře," prohlásila Benešová.

Vzniknout by měla Nejvyšší soudcovská rada

Situace na státních zastupitelstvích podle Pospíšila plyne z 90. let, kdy stát nevybudoval typické státní zastupitelství. Je podle něj nyní třeba rozhodnout, zda Česko chce typickou státní byrokratickou prokuraturu, nebo státní zastupitelství, kdy státní zástupce bude procesně zodpovědný, ale ve svém rozhodování nezávislý. Ministr se přiklání ke druhé variantě. V boji proti korupci by podle Pospíšila pomohly i finance, které by sloužily ke vzdělávání soudců a státních zástupců. Změnit by se měl také systém přerozdělování práce státních zástupců.

Pospíšil také slíbil, že se zasadí i o vznik Nejvyšší soudcovské rady, která by pomohla oddělit justici od politiky - a to i přesto, že se o tom nezmiňuje koaliční smlouva. „Bez takovéto instituce, transparentní, výkonné, rychlé a kvalitní soudnictví v této zemi nevybudujeme,“ domnívá se předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

Pospíšil chce zvýšit soudní poplatky

Pospíšil chce také ve svém resortu výrazně šetřit. Od ledna 2011 chce například zvýšit soudní poplatky, prodávat zbytný majetek a také omezit peníze, které stát vyplácí advokátům například za obhajoby z moci úřední, tzv. ex offo. Právě advokáti jsou na tom podle Pospíšila lépe, než například soudní zapisovatelky, protože mají i své soukromé klienty. Soudní poplatky jsou podle Pospíšila relativně nízké a navíc se deset let nezvyšovaly. Benešová ale soudí, že díky tomu bude pro část lidí spravedlnost nedostupná.

Benešová se ale v diskusi s Pospíšilem shodla na tom, že rozpočet ministerstva spravedlnosti je dlouhodobě podfinancovaný. Ministerstvo musí do konce roku podle zadání ministra financí ušetřit zhruba půl miliardy korun. Pospíšil připomněl, že další půlmiliardu už letos jeho úřad seškrtal.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová
Zdroj: ČT24