Motejlova dcera odmítá cenu, která mu byla udělena za přínos pro justici

Praha - K rukám exministryně Kovářové putuje dopis, kterým dcera Otakara Motejla odmítá cenu Bene Meritus. Tou zesnulého ombudsmana Daniela Kovářová ocenila in memoriam za celoživotní přínos pro justici. Cenu, jejíž zřízení úřednickou ministryní provázela kritika, předem odmítl i místopředseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec.

Plaketu Bene Meritus - Za zásluhy - představovala tehdejší ministryně Kovářová jako morální ocenění za práci pro justici. Právě s odkazem na morálku ale dcera Otakara Motejla cenu oficiálně odmítá převzít. „Vážená paní Kovářová, s ohledem na morální a právní zásady mého otce, JUDr. Otakara Motejla, nemohu přijmout plaketu Bene Meritus in memoriam,“ uvedla dcera Motejla Kateřina Kulíšková.

A není sama. Ocenění se ještě před tím, než mu bylo veřejně uděleno, vzdal i místopředseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec. „Já jsem pro to, aby soudci a pracovníci justice oceňováni byli, ale aby se tak dělo možná v jiné době, možná jinou formou, možná aby to mělo širší společenskou podporu,“ prohlásil Mazanec.

Reportáž Lukáše Pfausera a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Kovářová čelila kritice od počátku

Nikdo z kritiků ministerské plakety nechce zpochybňovat zásluhy oceněných, kteří cenu převzali, téměř čtyři desítky pracovníků soudů, státních zastupitelství, samotného ministerstva spravedlnosti nebo třeba Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Už od počátku ale tehdejší ministryně Kovářová čelila kritice. „Ministerstvo spravedlnosti mělo a má v tuto chvíli skutečně jiné problémy než vymýšlení nového druhu ocenění pro právnickou obec. Navíc paní ministryně byla ministryní úřednickou, takže jsem přesvědčen, že tento krok nebyl šťastný,“ podotkl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Exministryně Kovářová se k odmítnutí ceny Motejlovou dcerou nevyjádřila. Staronový šéf resortu Jiří Pospíšil další rozdávání plakety neplánuje. „Pan ministr vnímá zavedení a udílení cen jako výlučnou aktivitu své předchůdkyně a on sám v ní pokračovat nechce,“ řekla Veronika Ludvíková, mluvčí ministerstva spravedlnosti. Přestože tak na ministerstvu spravedlnosti zůstalo ještě 155 plaket Za zásluhy, jejich krátká historie zatím zřejmě končí.

Cena Bene Meritus
Zdroj: ČT24