Bratři Mašínové se Paumerova pohřbu nezúčastní

Praha - Na pohřeb Milana Paumera nakonec nepřijede ani jeden z bratří Mašínů. Dokud se prý nezmění v České republice právní režim, nemají důvod se sem vracet. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to uvedl Ctirad Mašín. Ještě včera přitom jejich sestra Zdena Mašínová uvedla, že se jedná o účasti Josefa Mašína, který bude v době pohřbu služebně v Evropě. Milan Paumer zemřel minulý čtvrtek ve věku 79 let, poslední rozloučení se bude konat 4. srpna v Poděbradech, kde Paumer žil.

Na pohřeb se chystají i někteří politici, podle médií by se chtěli obřadu zúčastnit například premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra a předsedové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová (všichni ODS). Třeba komunisté ale ozbrojený boj této skupiny, který vedl ke smrti několika civilistů, odsuzují a obřadu se pochopitelně nezúčastní.

Nejednoznačně je skupina okolo bratří Mašínů přijímána i českou veřejností, a to i po šedesáti letech, a neshodnou se ani historici. Někteří pokládají členy skupiny za hrdiny protikomunistického odboje, podle jiných ale jejich akce spíše nahrávaly komunistické propagandě a poukazují na to, že nebyla válka.

Členové skupiny se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s NDR a v řadě incidentů zastřelili několik policistů. Mašínům a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni.