Nová tramvaj ForCity sveze pražské cestující později

Praha - Nová pražská tramvaj 15T ForCity bude mít další zpoždění. Technici pražského dopravního podniku (DPP) našli podle serveru týdeníku Sedmička při testovacích jízdách u soupravy vážnou závadu na pantografu. Souprava putovala zpět k výrobci, plzeňské Škodě Transportation. Tramvaj ForCity měla do pražského provozu vyjet už loni. Firma informaci dopravního podniku potvrdila.

„Zjišťujeme, zda jde o problém konkrétního vozu,“ uvedla mluvčí podniku Jolana Číhová. Může však jít o systémovou chybu celého produktu, což by mohlo pro celou zakázku znamenat významné zpoždění, upozornil server.

V minulosti měla tramvaj problémy s motorem a s nadměrným hlukem. Potíže se objevily i u hlásičů pro nevidomé a dveří u řidiče. Dopravní podnik se chce důkladnými zkouškami vyhnout komplikacím, které provázely nástup předchozího typu, tramvaje 14T, známé jako Porsche, napsal server.

V rámci zkušebního provozu musí tramvaj odjezdit 5 000 kilometrů bez cestujících. Pokud se objeví závažná technická závada, musí se začít s jízdami úplně od začátku. Poté čeká tramvaj 15 000 kilometrů zkušebních jízd s cestujícími. Teprve pak se může zapojit do běžného provozu, napsala Sedmička.cz.

Předváděcí jízda pro novináře
Zdroj: ČT24