V saském příhraničí hlídkují společně čeští a němečtí policisté

Karlovy Vary - Zatímco přibývají stížnosti na příliš tvrdé policejní kontroly českých řidičů v Bavorsku, v saském příhraničí je situace jiná. Čeští a němečtí policisté na obou stranách hranice tam hlídkují společně. Turisté si takový způsob kontrol pochvalují. Společné česko-německé policejní kontroly se tam osvědčily.

Při rozsáhlé kontrolní akci u Karlových Varů, tak dvacet kilometrů od hranic s Německem, kontrolují řidiče čeští policisté. Když hlídka zastaví cizince se saskou poznávací značkou, na pomoc přispěchají němečtí kolegové. Mezinárodní akce teď policisté připravují pravidelně každý měsíc. Řidiči jsou s takovou formou kontrol spokojeni, protože čeští policisté většinou německy neumí a snadno se tak domluví.

Němečtí policisté můžou navíc i z Čech rychle ověřit údaje například o řidiči ze spolkové evidence. Čeští policisté by museli vyplňovat formuláře a zdlouhavě o informace žádat. „Společné kontroly umožňují obejít ten zdlouhavý, byrokratický způsob,“ uvedl policejní komisař z Oberwiesenthalu Bernard Pfeifer. Na kontroly v česko-saském příhraničí si tak lidé nestěžují.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Účelově zaměřené kontroly vůči českým řidičům nejsou a ani neevidují nějaké stížnosti na slovo šikana,“ řekl vrchní komisař karlovarské policie Jan Böhm. Kriminální policie v Sasku totiž většinou na silnicích zasahuje společně s dopravními policisty a taková hlídka řidiče nepřekvapí.

V Bavorsku je ale situace odlišná. Kontroly zaměřené na Čechy tam provádějí kriminalisté, civilně oblečeni. Navíc v autech, která se od civilních výrazně neliší. „My na rozdíl od německé strany trváme na tom, že kontroly jsou v rozporu se Schengenem,“ doplnila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

O problému chtějí jednat zástupci ministerstev vnitra Česka i Německa v co nejkratší době. Konkrétní termín setkání ale zatím stanoven nebyl.

Policisté
Zdroj: ČT24