Inspekce opět prověřuje Kajínkův případ

Praha - Policejní inspekce prověřuje trestní oznámení, které napadá rozhodnutí v případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Inspekce podle deníku Právo již několik měsíců zkoumá, jestli za dvojnásobnou vraždou v roce 1993 nestál někdo z policistů. Údajně na to ukazují odposlechy, které v den vraždy pořídili detektivové. Nicméně toto podezření inspekce již několikrát vyvrátila.

Podle trestního oznámení, které má Právo k dispozici, to měl vypovědět jeden z nich s tím, že odposloucháván byl kvůli jinému případu podnikatel Antonín Vlasák, který si údajně vraždu objednal. O Kajínkovi přitom v telefonátech podle výpovědi policisty nepadlo ani slovo. Naopak z nich prý vyplynulo, že vraždili policisté.

Podezřením, že ve skutečnosti nevraždil Kajínek, ale policisté, se inspekce zabývala již několikrát. Naposledy takové podezření vyvrátila v roce 2004. „Nyní je tato věc v šetření, až do jeho ukončení nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ sdělila listu mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

Trestní oznámení podal letos v březnu rakouský podnikatel českého původu Phillip Janýr. Bývalý policista se podle něj s novým svědectvím ozval jednomu z podporovatelů Kajínka. Na doživotí byl Kajínek odsouzen v roce 1998 za to, že v roce 1993 zavraždil na objednávku majitele několika fitness klubů Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Pokošův bratr Vojtěch coby druhý bodyguard jako jediný střelbu přežil a později proti Kajínkovi vypovídal.

Kajínkův případ v datech

30. května 1993 - Jiří Kajínek, v té době na útěku z vězení, zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele a jeho bodyguarda, jehož bratr, další bodyguard, jako jediný střelbu přežil. Vraždu údajně objednal další podnikatel.
8. února 1994 - Kajínka dopadla pražská zásahová jednotka.
23. června 1998 - Krajský soud v Plzni uznal Kajínka vinným z dvojnásobné vraždy a z pokusu o vraždu a odsoudil ho na doživotí.
29. října 2000 - Kajínek uprchl z věznice Mírov na Šumpersku, 8. prosince jej dopadli policisté.
Září 2002 - Kajínek podal žádost o milost prezidentu Václavu Havlovi. Ministr spravedlnosti Rychetský milost nedoporučil.
Říjen 2003 - Kajínkův právní zástupce Jaroslav Janeček se obrátil kvůli nesrovnalostem v kauze na úřad ombudsmana. Ten uvedl, že soudní rozhodnutí v případu přezkoumávat nebude.
26. ledna 2004 - V kauze se objevil nový svědek. Televizi Nova řekl, že z cely viděl střelbu pod věznicí Bory. Svědek, tehdejší vězeň, Nově vylíčil okolnosti zločinu jinak, než jak je popsaly v rozsudku nad Kajínkem soudy. O den později pak Kajínek požádal o obnovu procesu.
24. května 2004 - Plzeňský krajský soud začal jednat o možném obnovení Kajínkova procesu.
20. července 2004 - Postřelený bodyguard, hlavní svědek v případu, odmítl u plzeňského krajského soudu vypovídat. Další svědek prohlásil, že mu hlavní svědek řekl, že nestřílel Kajínek, ale policisté.
23. září 2004 - Plzeňský soud zamítl žádost o obnovu procesu.
21. února 2005 - Vrchní soud v Praze zrušil předchozí verdikt plzeňského soudu a vrátil mu věc k novému projednání.
8. března 2006 - Plzeňský krajský soud Kajínkovu žádost o obnovu řízení zamítl. Nová svědectví považoval za nedostatečná či nevěrohodná. Kajínek podal stížnost k Vrchnímu soudu v Praze.
30. června 2006 - Vrchní soud definitivně zamítl žádost Kajínka na obnovu procesu.