Pitr není sám, kdo utekl před českými soudy do zahraničí

Praha - Na útěku před českou justicí jsou desítky podvodníků a zlodějů, jen někteří z nich ale mají podobný příběh jako Tomáš Pitr. Jedno ale mají společné všichni - přišli si na slušné peníze a už léta se úspěšně vyhýbají soudům a vězení. Podle policie mají na svědomí zpronevěry, podvody a loupeže, nicméně česká spravedlnost je na ně zatím krátká. Připomínáme příběhy alespoň některých z nich:

RADOVAN KREJČÍŘ - podnikatel, který je podezřelý z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka, uprchl v červnu 2005 policistům při prohlídce jeho domu. Od té doby byl i s rodinou na Seychelských ostrovech, kde má tamní občanství. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu předloni v únoru rozhodl, že podnikatele k trestnímu stíhání do Česka nevydá.

Soudní procesy s Krejčířem jsou vedeny jako proti uprchlému. Odsouzen byl v Česku již několikrát. Za podvod s akciemi společnosti Teplárny Otrokovice udělil Krejčířovi ostravský krajský soud 6,5 roku vězení. Později tento rozsudek potvrdil i Vrchní soud v Olomouci, Nejvyšší soud ale letos začátkem března na základě dovolání vrátil kauzu k Vrchnímu soudu v Olomouci. Další kauzu Nejvyšší soud loni vrátil k Městskému soudu v Praze. Krejčíř podle žaloby nařídil a zorganizoval únos podnikatele, aby jej přinutil podepsat nevyplněné listiny. I v tomto případě Nejvyšší soud vyhověl dovolání. Letos v červnu soud v této kauze, kterou soudkyně překvalifikovala na pokus o vydírání, zatím nepravomocně udělil Krejčířovi trest 6,5 roku vězení. Už dříve dostal Krejčíř dvouletý podmíněný trest za dva daňové trestné činy, které se týkaly machinací při dovozu luxusních mercedesů z Německa.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

VIKTOR KOŽENÝ - finančník, který je v ČR stíhán pro podvod ve výši 13,6 miliardy korun, žije od roku 1994 na Bahamách. Má také irské občanství. Letos v červenci rozhodl pražský městský soud, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení s ostrahou. Podle obžaloby dohromady způsobili Harvardskému průmyslovému holdingu (HPH) šestnáctimiliardovou škodu, kterou mají podle soudu nahradit. Advokáti Koženého i Vostrého, kteří jsou v Česku stíháni jako uprchlí, se proti rozsudku na místě odvolali.

Kožený je stíhán i v USA, kde je obviněn mimo jiné ze zpronevěry a úplatkářství. V roce 2006 se konal na Bahamách soud prvního stupně, který část americké žádosti o vydání sice zamítl, ale povolil vydání Koženého do USA kvůli obvinění, že se dopustil korupce. Kožený se odvolal a loni v říjnu bahamský vrchní soud v odvolacím řízení rozhodl, že Kožený nemůže být do USA vydán. O vydání Koženého požádala bahamské úřady také česká justice.

ROMAN VAŠKŮJ - podnikatel, známý mimo jiné i z údajné úplatkářské aféry kolem někdejšího předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka, byl v Česku odsouzen za daňové úniky na 7,5 roku do vězení. Podle rozsudku Vaškůj krátil daně při obchodování s palivy, podle obžaloby způsobil státu víc než půlmiliardovou škodu. Nyní čelí další obžalobě z daňového úniku ve výši téměř 160 milionů korun. Žalobce ho viní z toho, že se společníkem Stanislavem Nedbálkem podváděl při provozování letecké linky Discovery Travel. Vaškůj loni v červenci uprchl do zahraničí, letos v červnu ho zatkla vídeňská policie. Nyní čeká, zda bude vydán do ČR.

BORIS VOSTRÝ - bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu a blízký spolupracovník Viktora Koženého žije ve středoamerickém Belize a počátkem roku 2003 přijal belizské občanství. V ČR je stíhán jako uprchlý. V roce 2006 Vostrý oznámil, že se vrátí do Česka, pokud mu úřady poskytnou doprovod. Státní zástupce ale takový postup odmítl a Vostrý se do země zatím nevrátil.

FRANTIŠEK PROCHÁZKA – zaměstnanec agentury G4S, který byl obviněn z tzv.„krádeže století“. Z budovy bezpečnostní agentury G4S sídlící v Praze 3 zmizelo 1. prosince 2007 560 milionů korun. Krádež, jež vzhledem k výši odcizené částky nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby. Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, byl z krádeže milionů obviněn krátce poté, co zmizení peněz vyšlo najevo. Pátrání po něm (zapojil se do něj i speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“) však zůstalo bezvýsledné. Policii se podařilo dopadnout pouze jeho údajného komplice, jenž byl ale později z vazby propuštěn na kauci. Po Procházkovi se slehla zem, stejně jako po ukradených penězích.

  • Titulní strana deníku The Star autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1632/163110.jpg
  • Zlínský podnikatel Roman Vaškůj ukazuje na tiskové konferenci svůj čistý trestní rejstřík. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1774.jpg
  • Fotografie Františka Procházky na stránkách Interpolu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1129/112870.jpg