Na trati mezi Svojšínem a Planou bude dlouhodobá výluka

Plzeň - Železniční trať mezi Svojšínem a Planou v Plzeňském kraji čeká od 31. července do konce dubna příštího roku nepřetržitá výluka. Důvodem jsou rozsáhlé stavební práce na III. tranzitním koridoru, tedy na trati z Plzně do Chebu. Výluky budou po etapách, první začne tuto sobotu ráno v sedm hodin a skončí až veřer 30. září, informovala o tom regionální mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová.

„Budou vyloučeny stanice Ošelín, Pavlovice a Brod nad Tichou. Práce začnou v Pavlovicích, aby od října mohla být tato stanice, která je velmi komplikovaně dostupná autobusy, obsluhovaná provizorně už vlakem,“ uvedl šéf krajského centra ČD Vladimír Kostelný.

Podle něj budou rychlíky nahrazovány v úseku Stříbro - Planá, osobní vlaky v části Svojšín - Planá. Kvůli tomu, že v úseku Stříbro - Svojšín i ve Svojšíně bude nutné vypnout trolejové vedení, zajistí dopravu mezi Stříbrem a Svojšínem motorový vůz, což si vynutí přestup ve Stříbře.

Autobusy náhradní dopravy nebudou obsluhovat stanici Ošelín, ale zastaví na náhradní zastávce Ošelín obec. Pro cestující do a ze stanic Pavlovice a Brod nad Tichou bude zavedena linka náhradní dopravy Pavlovice - Brod nad Tichou, obec - Planá a opačně. Cestující z nebo do stanic Pavlovice a Brod nad Tichou ze směru Stříbro pojedou vždy přímým autobusem do stanice Planá a tam přestoupí na linku Pavlovice - Brod nad Tichou, obec - Planá a opačně bez doplatku rozdílu jízdného.

Zastávky náhradní dopravy budou ve Stříbře před staniční budovou, v Milíkově na zastávce ČSAD na rozcestí, ve Svojšíně před stanicí, v Ošelíně v obci, v Pavlovicích před stanicí, v Brodu v obci, v Plané u staniční budovy, v Chodové Plané v obci a v Mariánských Lázních před stanicí. Výlukový jízdní řád najdou cestující zde. Od 1. října letošního roku začne další etapa stavby a ČD vydají nový výlukový jízdní řád.