Starostou Prahy 1 zůstává Dvořák, o jeho odvolání se nejednalo

Praha - Starosta Prahy 1 Filip Dvořák není ve funkci ještě ani rok a opozice vedená Věcmi veřejnými se ho už podruhé pokoušela sesadit. Zatupitelé ale tento bod vůbec nezařadili na program jednání. Právě Věci veřejné přitom byly hlavním strůjcem podzimní výměny v čele radnice, kdy zastupitelé odvolali Petra Hejmu a nahradili ho právě Dvořákem. Tomu teď vyčítají to samé jako jeho předchůdci – špatné hospodaření a celkově nevalné vedení městské části. Starosta si ale za svou prací stojí, za pokusy o jeho odvolání prý stojí blížící se komunální volby a neznalost zákonů některých zastupitelek VV.

Opozice potřebovla na starostovo odvolání osmnáct hlasů, což znamená, že by musela mít tři z ODS. „Nerada bych prozrazovala, kolik máme hlasů, ale těm osmnácti se to blíží,“ uvedla ještě před dnešním jednáním zastupitelka Prahy a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová.

Filip Dvořák, starosta Prahy 1:

„Karolína Peake ani paní Klasnová se neorientují v zákonech, neznají přesné formulace a paragrafy. Vykládají si pak věci jinak, než jsou. Je pro mě smutným překvapením, v jak vysokých pozicích nyní zasedají.“


Za starostou Dvořákem stojí oblastní rada občanských demokratů, která svým zastupitelům poslala jasný vzkaz – odvolání šéfa radnice nepodpořit. „Pokud se budou všichni členové klubu ODS řídit doporučením oblastní rady, tak by se dnes bod odvolání neměl dostat na pořad jednání, protože klub má v zastupitelstvu většinu, tudíž by se o něm dnes jednat nemělo,“ řekl Dvořák. Přesně to se nakonec stalo.

Podle Dvořáka jde o předvolební boj

Podle opozice složené z Věcí veřejných, TOP 09 a Strany zelených Dvořák nesplnil očekávání, kvůli kterým mu loni v listopadu pomáhali do funkce. Došlo k nárůstu porušování některých legislativních povinností, městská část Praha 1 stále nemá přehled o svém svěřeném majetku," popisuje důvody nespokojenosti Klasnová.

Dvořák ale kritiku odmítá: „Ke každému bodu mohu jednoznačně prokázat posun, kolik práce se udělalo, a zároveň jsem schopen prokázat, kolik práce se neudělalo za roky 2008–2009.“ Opozice se už starostu pokusila odvolat letos v červnu. Tehdy se ale bod nedostal ani na program zastupitelstva.