Chomutovský depozitář lokomotiv se otevře ještě jednou

Chomutov - Pro velký zájem bude železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově pro veřejnost přístupný v tomto roce ještě jednou. Během čtyř dnů na konci června do něj přišlo asi 2 500 lidí, což vedení přimělo k rozhodnutí, že bude podobné akce opakovat častěji. Nejbližší návštěvní den bude 28. srpna v rámci akce s podtitulem „Parním vlakem z muzea do muzea“. České dráhy vypraví zvláštní vlak z Lužné u Rakovníka do Chomutova a zpět. Celkem si návštěvníci budou moci prohlédnout přes 80 kolejových vozidel.

„Depozitář by měl být pravidelně přístupný i v budoucnu,“ uvedlo technické muzeum ve své zprávě, termíny prohlídek v příštím roce ale zatím nestanovilo. Rozsáhlá sbírka je v Chomutově od roku 2007 a měla by tam být uskladněna do doby, než se postaví plnohodnotné železniční muzeum na pražském Masarykově nádraží. Letos na konci června zkusilo vedení depozitář zpřístupnit návštěvníkům a jejich zájem předčil očekávání.

K vidění budou parní lokomotivy, dva salonní vozy, historické drezíny, ale také novější kolejová vozidla, která nedávno dosloužila v pravidelném provozu u Českých drah a nyní jsou připravena pro zachování ve sbírce muzea. Velkým lákadlem bude mimo jiné i rychlíková lokomotiva 498.106 Albatros, která v srpnu 1964 vytvořila rychlostní rekord parní lokomotivy (162 km/h). Za pozornost bude stát i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900 nebo salonní vůz Adolpha Rotschilda z roku 1906.

Zpřístupnění depozitáře je pro železniční nadšence zřejmě jedinou možností, jak řadu unikátních vozidel vůbec spatřit. V hlavní budově muzea v Praze měly vždy jen málo místa a záměr vybudovat ryze železniční expozice na pražském Masarykově nádraží je stále ve stádiu hypotéz. Více informací
najdou zájemci na www.cdmuzeum.cz.