Uznávaný izraelský lékař učí Čechy mluvit o sexu

Praha – Do České republiky přijel uznávaný izraelský sexuolog Ronny Shtarkshall, který se věnuje hlavně tématu komunikace mezi pacientem a lékařem. Od pondělí povede v areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích dvoudenní seminář o tom, jak mluvit o sexu. Statistiky o tom, co muže a ženy nejvíc trápí, nejsou. Největším problémem ale je, když spolu o sexu nemluví vůbec.

Shtarkshall se tématu sexuálních rozhovorů v ordinacích věnuje už dlouhodobě. Do Prahy přijel na mezinárodní odbornou konferenci. „Hlavním cílem je ukázat praktickým lékařům, jak zahájit rozhovor o sexuálních otázkách a pokračovat v něm tak, aby to nebylo nepříjemné jim, ani jejich pacientům,“ řekl ČT.

Téma intimního života totiž často v komunikaci mezi lékařem a pacientem chybí. Lékaři neví, jak s rozhovorem začít, jak ho vést, jak být srozumitelní a přitom nebýt vulgární. Sexualita je přitom nedílnou součástí našeho života a významně ovlivňuje prožívání vztahů. Nejúčinnější způsob, jak lidem pomoci zlepšit jejich sexuální život, je podle Shtarkshalla naučit lidi o sexu společně mluvit.

Nejčastější chybou lékařů v komunikaci s pacienty je to, že s nimi o sexu nemluví vůbec. Nejlepší metoda sice neexistuje, důležité je ale zjistit, jestli chce pacient vůbec s lékařem o takových věcech mluvit. „Další důležitá věc je, že i když vám poví 'ne, nechci o tom teď mluvit', říct jim, že to je v pořádku, ale že pokud budou kdykoli chtít, že jste připraveni se s nimi o tom bavit a nechat jim tak otevřené dveře,“ dodal Shtarkshall.

Partneři
Zdroj: ČT24