Extrémistům slouží Facebook stále více jako hlásná trouba, tvrdí BIS

Praha – Že pravicoví extremisté stále častěji využívají internetových sociálních sítí, především Facebooku, k šíření své propagandy, vyplývá ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o vývoji extremistické scény v druhém čtvrtletí letošního roku. Aktivita krajně pravicových stoupenců byla podle civilní kontrarozvědky i zprávy ministerstva vnitra po policejních zásazích z loňska stále v útlumu, podle BIS kvůli obavám z dalších policejních opatření.

BIS ve své zprávě hovoří o „relativně novém fenoménu“ - extremisté podle ní na Facebooku vytvářejí skupiny, do nichž se vedle nich zapojují i běžní lidé, jejichž názory na některé věci jsou blízké extremistickým. „Dochází tak ke skryté popularizaci extremistických názorů a k jejich rozšiřování mezi veřejnost,“ píše kontrarozvědka.

Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej uvedl, že specialisté Facebook monitorují i se zaměřením na rasistické projevy. Obvinění ale padnout nemůže, protože server sídlí v USA a americká strana kvůli prvnímu dodatku ústavy o svobodě projevu českým policistům neposkytuje požadované informace. I přesto ale podle Ibeheje dokážou policisté informace získané na Facebooku zužitkovat.

Po policejních akcích jsou extremisté rozháraní

Ze zprávy ministerstva vnitra:

„DSSS vyhodnotila výsledky parlamentních voleb a je přesvědčena, že právě v komunálních volbách může uspět například v některých lokalitách Ústeckého, Karlovarského či Moravskoslezského kraje, kde může, mimo jiné, populisticky využívat různé socioekonomické faktory.“

Ve druhém čtvrtletí podle tajné služby docházelo k interním sporům ohledně další strategie českého neonacistického hnutí, výsledkem byla nejednotnost a rozpory aktivistů. „To se například projevilo na 1. máje, kdy neonacisté nebyli schopni uspořádat žádnou samostatnou demonstraci. Pouze několik desítek z nich participovalo na akci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Praze. Ovšem i toto shromáždění bylo nevýznamné a celkově vyznělo spíše rozpačitým dojmem,“ uvedla kontrarozvědka.

Podle BIS i ministerstva vnitra pokračuje tříštění neonacistické scény. Podle tajné služby vznikají nové nezávislé skupinky, které nejsou centrálně organizovány a svou činnost zaměřují hlavně na lokální problémy. Podle ministerstva může stát za tříštěním scény přeskupování a generační obměna. Úřad v této souvislosti připomněl, že poté, co se Autonomní nacionalisté na svém webu distancovali od DSSS, zrušili i své internetové stránky. „Neonacistický Národní odpor (NO) rovněž ustoupil svým způsobem do pozadí, na internetových stránkách informuje o ˙útocích Systému˙ na ˙národovce˙, o účasti na zahraničních akcích a také upozorňuje na některé akce DSSS,“ uvedlo ve své zprávě ministerstvo.