Datové schránky měly soudům ulevit, zatím ale znamenají práci navíc

Praha - Soudy si stěžují na problémy s datovými schránkami, které měly zrychlit a zlevnit komunikaci mezi úřady a firmami. Zatím totiž zaznamenaly spíše nárůst spotřeby papíru i vyšší zatěž pro své zaměstnance. Transport informací z datových schránek do soudních systémů je totiž stále možný jen díky lidskému zásahu, kvůli chybějícímu zákonu se zase vše musí vytisknout a zařadit do spisu.

I po půl roce provozu tak dává elektronická pošta úředníkům zabrat víc než ta klasická. „Stává se, že v jedné zprávě je dalších sto zpráv, z nichž každá patří k jiné spisové značce,“ stěžuje si úřednice ostravského okresního soudu Lucie Miskowiecová. Do soudního systému navíc zatím musí údaje ze schránek zadávat zaměstnanci. U větších soudů se tak zprávy řadí do fronty a čekají na zpracování. V Karviné kvůli datovým schránkám museli vyčlenit dvě úřednice, v Ostravě dokonce pět.

Soudy přitom kvůli nedostatku peněz nemohou nabrat zaměstnance navíc. Ministerstvo spravedlnosti o problému ví a slibuje postupnou nápravu. „Tato přechodná doba je pro soudy určitým ztížením, ale snažíme se se soudci a státními zástupci jednat a tu situaci optimalizovat, aby se soudům pracovalo co nejlépe,“ uvedla mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Kvůli chybějícímu zákonu o elektronickém spisu navíc musí soudy každý dokument vytisknout. Spotřeba papíru tak třeba na ostravském soudu stoupla během půl roku zhruba o čtvrtinu, což představuje 2,5 tuny papíru. Spotřeba toneru v tiskárnách pak stoupla dokonce sedmkrát. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti je zákon o elektronickém spisu zahrnut do programového prohlášení vlády, patří tak mezi priority. Záleží ale na mnoha okolnostech, kdy a zda vůbec bude přijat.