Budějovice dostanou klíčovou dotaci z ROP na dopravní stavbu

České Budějovice - Přehodnocení prvních sporných projektů z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad přineslo do Českých Budějovic mimořádnou úlevu. V něm kvůli obvinění dvou nejvyšších manažerů zamrzly projekty za 4 miliardy korun. Mezi mnoha od peněz odstřiženými projekty figurovala také klíčová silnice, nezbytná pro stavbu čtvrtého železničního koridoru. Především představitelům Českých Budějovic ale spadl kámen ze srdce, když se mezi prvními 11 znovu schválenými projekty objevilo i 200 milionů na takzvanou zanádražní silnici.

Z vyjádření mluvčího ROP Adama Kotalíka vyplývá, že město by mělo dotaci obdržet do dvou měsíců. „Byla by to obrovská záchrana, protože dopravní situace ve městě je katastrofální,“ řekl pro ČT českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Kvůli krizi s evropskými dotacemi pro zanádražní silnici magistrát dokonce hrozil, že zastaví stavbu čtvrtého železničního koridoru, do kterého už unie nalila miliardy korun. Práce na železnici totiž zablokují dopravně důležité viadukty, objíždět by je vozidla měla po nové cestě, ta je ale zatím jen na papíře. „Ihned znovu navážeme kontakt se správou dopravních železničních cest a budeme jednat o posunutí harmonogramu,“ přiblížil náměstek primátora František Jelen (ODS).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V kauze ROP Jihozápad už došlo také k dílčímu posunu, když soud zamítl žalobu českobudějovického biskupství, které se domáhalo podepsání přislíbené smlouvy. „Podáme kasační stížnost, protože rekonstrukce kostela se v únoru rozběhla a biskupství do toho dává téměř patnáct milionů,“ uvedl generální vikář Adolf Pintíř. Osud opravovaného kostela i dalších více než 140 projektů, do kterých už města, obce i třeba církve investovaly desítky milionů, je tak zatím stále nejasný.