Dva dny vybíraly VV na webu kandidáty, výsledky zveřejnily

Praha – O půlnoci skončilo hlasování na webových stránkách Věcí veřejných, kde registrovaní příznivci strany mohli podpořit adepty na lídry do podzimních komunálních voleb. Hlavní tváří je pražská zastupitelka Markéta Reedová. Výsledky hlasování představily VV na svých stránkách již dnes, ve středu by je mělo vedení strany projednat a potvrdit a také zveřejní kandidáty pro senátní volby. O těch se prostřednictvím internetového hlasování rozhodovat nebude. Hlasování v internetových „primárkách“ se zúčastnilo přes 17 procent řádně registrovaných příznivců strany, tedy zhruba 3 500 lidí, uvádí web.

Podporu „véčkařů“ získala podle očekávání Markéta Reedová, kterou strana označuje za svou kandidátku na pražskou primátorku, dostala 81,9 procenta hlasů. V boji o magistrát ji v dalších z celkem sedmi volebních obvodů doplní například někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka na Praze 1 Jana Pařízková či člen grémia VV Dalibor Sadovský.

„Stojí na tom naše strana, je to daň té přímé demokracii a otevřenosti naší strany nejen členům, ale i registrovaným příznivcům,“ řekla ke způsobu kandidátského výběru místopředsedkyně strany Karolína Peake. Žádná jiná strana k elektronickému hlasování zatím nepřistoupila, kandidáty vybírají běžným hlasováním uvnitř vedení.

VV vybíraly kandidáty do komunálních voleb (zdroj: ČT24)

Například ČSSD si v hlavním městě postaví jako lídra Jiřího Dienstbiera mladšího, komunisté poslankyni Martu Senekovou, krajský výbor TOP 09 zase odsouhlasil bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. „Nominace chodí, ale kandidát musí vzejít až z hlasování na regionální radě, která se sejde první týden v srpnu či krátce poté,“ uvedl k výběru kandidátů v ODS poslanec Boris Šťastný.

VV nazývají své příznivce „véčkaři“. Je jich několik tisíc a mají možnost ovlivňovat dění ve straně. Podíleli se například na tvorbě volebního programu, schvalovali i hlavní body koaliční smlouvy mezi VV, ODS a TOP 09 a odsouhlasili také účast strany ve vládě.