Rodiče se chystají za Dobešem kvůli sexuální příručce pro školy

Praha - Ministr školství Josef Dobeš se koncem příštího týdne sejde se zástupci rodičů, kteří podepsali petici proti nové příručce pro sexuální výchovu na základních školách. Mluvit budou o jednotlivých pasážích i o tom, jak by se měla rozšířit etická výchova. Výbor na obranu rodičovských práv (VORP) by spornou metodickou pomůcku zrušil úplně, naopak ministr Dobeš příručku stahovat nehodlá. Příručka je v očích rodičovských zástupců příliš otevřená a nabádá děti k předčasnému zahájení sexuálního života, nesouhlasí ani s metodou výuky či konkrétními radami, třeba o užívání hormonální antikoncepce.

„Příručka jako celek se nám vůbec nelíbí. Rádi bychom si promluvili s panem ministrem, jestli by nezastavil tuto aktivitu úplně. Náš názor je, že bychom rádi sexuální výchovu ve školách vůbec neměli,“ tvrdí zástupkyně VORP Karolína Kolářová. Naproti tomu spoluautorka příručky a sexuoložka Hana Fifková oponuje, že pokud sexuální výchova probíhá dobře, mladí lidé s přístupem validních informací start svých sexuálních aktivit odkládají. „Čili ta sexuální výchova, když je dobře prováděna, má přesně opačný efekt,“ zdůrazňuje Fifková.

Ministr Dobeš ale o zrušení příručky neuvažuje. Přístupný bude nanejvýš formálním změnám některých částí. „Jsem připraven se bavit o konkrétních výhradách a pokusím se najít společnou cestu. Ale tou cestou nemůže být zrušení sexuální a etické výchovy na školách,“ konstatoval Dobeš.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Výbor na obranu rodičovských práv požaduje, aby se metody výuky probíraly s rodiči. Škola by měla přinášet různé alternativy a pohledy odborníků, jinak podle Karolíny Kolářové jde o porušení a zásah do rodičovských práv.