V Budějovicích už 30 nemocných úplavicí, 70 lidí má příznaky

České Budějovice - V Českých Budějovicích je podle hygieniků už třicet lidí prokazatelně nemocných s úplavicí a dalších sedmdesát má příznaky tohoto onemocnění. Vysoce infekční nemoc odhalili hygienici u prvních nemocných minulou středu. Její zdroj je zatím stále oficiálně neznámý. Lidé se ale zřejmě mohli nakazit v jedné z jídelen na okraji města - bramborovým salátem.

Podle lékařů je zdravotní stav pacientů dobrý. Za páteční večer a víkend ošetřili 19 lidí, šest z nich bylo krátce hospitalizováno. K dnešku byli všichni propuštěni do domácího léčení. Pacienti trpí silným průjmem, horečkami a bolestmi břicha. Příznaky ale během několika dnů odeznívají. Dva z nemocných se už vrátili do práce. Podle hygieniků se ale stále ještě mohou objevit další případy onemocnění. V této souvislosti lékaři varují, aby se nikdo neléčil doma sám.

Z okolních firem, jejíž pracovníci se v jídelně stravují, onemocnělo deset lidí. Kromě jídelny ale zřejmě žádná firma nebude muset kvůli absenci svých zaměstnanců omezit provoz.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Hygienici nařídili v podezřelé jídelně dezinfekci, zatím je stále zavřená. Zároveň zjistili, že zdrojem nákazy nebyl nikdo ze zaměstnanců jídelny.

Pacienti, u nichž se zjistí úplavice, musejí zůstat doma a jisté omezení se týká i jejich rodinných příslušníků, děti například nesmí jet na letní tábor.

Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Nebezpečné je zvláště pro starší lidi, organismus se totiž rychle dehydratuje.

Jídelna v Českých Budějovicích, kde se desítky lidí zřejmě nakazily úplavicí.
Zdroj: ČT24